Єрмак прояснив ситуацію щодо "Консультативної ради" / фото УНІАН

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак наголошує, що до Консультативної ради при робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи мають увійти особи, що не вбивали українських військових.

Про це Єрмак сказав в ефірі он-лайн програми "Свобода слова Савіка Шустера".

Керівник Офісу президента підтвердив, що поставив особистий підпис під протоколом засідання Тристоронньої контактної групи у якому говориться, що на засіданні 25 березня треба підписати рішення про створення Консультативної ради.

Відео дня

Читайте також"Про визнання "ЛДНР" не може бути й мови" нардепка після зустрічі з Єрмаком пояснила, що відбулось у Мінську

При цьому, він зазначив, що у Мінських угодах прописано, що Україна повинна погодити певні законодавчі акти з так званими "представниками територій". Зокрема, йдеться про питання децентралізації і закон про особливості порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

"Протягом шести років єдиними представниками територій, які не є учасниками Тристоронньої контактної групи, але є присутніми, були люди з так званих "ДНР" і "ЛНР", з якими ми як влада говорити не збиралися і не збираємось, тому що вони не визнані навіть Росією", - завив Єрмак.

Він нагадав, що президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що українська влада не погоджується, що "ці люди є представниками територій".

"Ми вважаємо, єдиний з ким ми можемо і будемо говорити - це люди, які не пов'язані з військовим конфліктом, які не вбивали наших військових, але які сьогодні проживають на непідконтрольних територіях. Так, з цими людьми ми готові говорити", - підкреслив Єрмак.

У цьому зв'язку керівник ОП пояснив, що на думку української влади, "представниками територій окремих районів Донецької і Луганської областей України повинні бути люди як з окупованих територій, так і люди з території, які контролюються сьогодні урядом України".

Єрмак зазначив, що українська влада довгий час говорила з партнерами з Нормандського формату, як зробити, аби такий механізм запрацював.

"Що відбулося в Мінську, що записано в протоколі? Протокол не є юридичним документом, обов'язковим сьогодні до виконання. Тому, сьогодні є плани і є бажання, щоб ця Консультативна рада була створена, але для цього ще повинен бути підписаний відповідний документ. На сьогодні - це тільки декларація. Якщо це буде - це може відбутися 25 числа, якщо відбудеться наступна зустріч в Мінську", - наголосив Єрмак.