Президент розповів, чи будуть визнавати бойовиків / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський не має наміру відкликати підписи керівника свого Офісу Андрія Єрмака та представника України на переговорах у Мінську Леоніда Кучми під протоколом про створення так званої консультативної ради за участі представників ОРДЛО.

Про це йдеться у відповіді президента на електронну петицію, опублікованій на сайті глави держави.

У тексті, зокрема, йдеться, що підписаний 11 березня у Мінську протокол носить декларативний характер та не передбачає настання правових наслідків, у тому числі - не легалізує суб'єктність ОРДЛО.

Відео дня

"Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 Закону України "Про міжнародні договори України", відтак уповноваження Президентом України на підписання/рішення про відкликання підписів під робочим документом засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством", - заявив Зеленський.

Читайте такожУ МЗС РФ заявили, що Україна відмовилася створювати "консультативну раду" з бойовиками

Він нагадав, що представників окупованих територій залучають до переговорів робочих підгруп ТКГ за згоди трьох сторін - України, Росії та ОБСЄ.

 "Підписання Протоколу ТКГ 11 березня 2020 року є частиною поточної роботи з реалізації Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також інших документів, які складають "пакет" досягнутих у Мінську домовленостей", - йдеться у відповіді на петицію.

Зеленський уточнив, що в протоколі від 11 березня 2020 року було зафіксовано намір щодо створення механізму практичної організації  консультацій - консультативної ради.

"Як передбачається, консультативна рада має стати технічним інструментом із дорадчими функціями в рамках політичної підгрупи ТКГ для обговорення згаданих вище питань за участю громадян України - як вимушених переселенців, так і українців, що мешкають на тимчасово окупованих територіях. Питання щодо створення Консультативної ради підлягає також предметному опрацюванню із нашими міжнародними партнерами – учасниками Нормандського формату", - зазначив президент.

Читайте такожЄрмак озвучив "дуже принципову позицію" Києва щодо діалогу з ОРДЛО

Як повідомляв УНІАН, 11 березня в Мінську відбулося чергове засідання ТКГ з участю глави ОП Андрія Єрмака та заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Вони домовилися підписати рішення ТКГ про створення у складі політичної підгрупи Консультативної ради після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту "нормандському форматі". Підписання мало відбутися на наступному засіданні в Мінську 25 березня.

Пізніше видання "Дзеркало тижня" опублікувало копію протоколу, підписаного в Мінську 11 березня. Згідно з документом, критерії та порядок призначення членів ради самостійно визначаються Україною, ОРДЛО, Німеччиною, Францією, Росією і ОБСЄ. При цьому по 10 представників від України і ОРДЛО будуть мати право вирішального голосу, по одному представнику від Німеччини, Франції, Росії та ОБСЄ - право дорадчого голосу.

Через кілька днів близько 60 народних депутатів від "Слуги народу" закликали президента Володимира Зеленського не допустити створення цієї ради.