REUTERS

Про це повідомив виконавчий директор громадської організації «Український центр суспільних даних» Андрій Горбаль на прес-конференції в УНІАН.

Голова правління центру суспільних даних Сергій Васильченко додав, що до проекту організації «Прозорі місцеві вибори» долучився Дніпропетровськ. Він висловив сподівання, що експертам центру і у цьому місті вдасться провести необхідні роботи для прозорого висвітлення виборів.

«У пілотному проекті не передбачався Дніпропетровськ, але місцеві організації захотіли приєднатися, і ми взяли на себе шматок роботи», - додав Васильченко.

Відео дня

Читайте такожГолова краматорської міліції розповів про роботу правоохоронців на виборах

Горбаль зазначив, що цей підрахунок голосів виборців проводитимуть не фахівці центру.

«Ми надаємо майданчик - веб-сайт http://vybir.info - для зацікавлених партій і кандидатів, які, власне, можуть це робити, навіть конкуруючи між собою», - сказав він.

Горбаль нагадав, що центр реалізовує пілотний проект «Прозорі місцеві вибори» у трьох містах – Бердянську, Слов’янську і Краматорську.

Васильченко зазначив, що це дозволить всім побачити динаміку виборів: дані про явку на дільниці, динаміку підрахунку голосів, а також результати виборів, тобто, які політичні сили проходять до місцевої ради і кого обрано міським головою.

За його словами, «деякі партії, з якими вже є в нас угоди про те, що вони будуть брати участь в паралельному підрахунку голосів, то вони навіть якщо територіальна виборча комісія не вирішить робити заміри явки виборців на певні години, збираються власними силами це робити».

Читайте такожВиборча комісія Слов'янська визначила порядкові номери партій у бюлетені

У прес-релізі, розповсюдженому на прес-конференції, зазначається, що на поточних місцевих виборах, як і на минулих, є «проблема з висвітленням роботи територіальних виборчих комісій». У документі сказано, що «у більшості випадків інформація (про діяльність ТВК) частково розміщується на сайтах відповідних рад».

Також наголошується, що кандидати у депутати місцевих рад і на посади мерів подають до ТВК інформацію про себе (декларації про доходи, біографії), але вона не оприлюднюється.

«Виникає питання, навіщо тоді її подавати, адже дані у деклараціях чи біографіях не впливають на реєстрацію чи відмову», - відзначається у прес-релізі.

Крім того, експерти центру суспільних даних констатують значні проблеми у системі формування виборчих округів, зокрема, інколи округ простягається від одного до іншого кінця міста, є взаємопереплетені округи, анклави, суттєво відмінна кількість виборців в округах».

Як повідомляв УНІАН 25 вересня Український центр суспільних даних презентував веб-сайт «Прозорі місцеві вибори», на якому розміщено всю інформацію про місцеві вибори 25 жовтня у Бердянську, Краматорську і Слов’янську.

Головним завданням проекту є сприяння територіальним виборчим комісіям в ефективному оприлюдненні постанов, рішень, іншої офіційної інформації про виборчий процес на місцевих виборах 2015 року, а також рішення судів, котрі стосуються виборів, зареєстровані скарги кандидатів.