REUTERS

Про це сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у «10 хвилинах», повідомили УНІАН у прес-службі Кабінету міністрів України.

Урядова реформа судової системи передбачає повну заміну суддівського корпусу, відкритий конкурс на посади за принципом набору до нової поліції, триланкову судову систему, усунення будь-якого політичного впливу при доборі суддів і притягненні їх до відповідальності, - наголосив Яценюк.

Глава уряду додав, що міністр юстиції України Павло Петренко взяв участь у засіданні Венеціанської комісії, що розглядала проект судової реформи в Україні.

Відео дня

Перший і базовий принцип судової реформи, яку пропонує уряд, – «уся суддівська система і весь суддівський корпус повинен пройти перезавантаження». Уряд пропонує «набирати суддів за тим же принципом, як і набиралась нова українська поліція», на відкритому конкурсі.

Читайте такожАваков анонсував реформу експертної служби: стане відособленою і не буде підпорядковуватися поліції

Потенціал для заміни загалом 9 тисяч суддів, які працюють наразі в Україні, є, адже щороку вітчизняні виші випускають 12 тисяч юристів. Також, за словами Прем’єра, в Україні - 40 тисяч адвокатів.

Читайте такожПрезидент Венеціанської Комісії про поправки до Конституції України: Ми не бачимо жодних ризиків федералізації країни

Глава уряду наголосив, що основний елемент судової реформи – це «усунення будь-якого політичного впливу при доборі суддів і при притягненні суддів до відповідальності» і закликав до якнайшвидшого ухвалення нового закону про судоустрій та внесення змін до Конституції України.