REUTERS

Про це заявив комісар з прав людини в Раді Європи Нільс Мужнієкс у своїй доповіді, що була представлена сьогодні у Страсбурзі, повідомляє Deutsche Welle.

За підсумками п'ятиденної поїздки до України влітку 2015 року Мужнієкс встановив, що затяжний збройним конфлікт між урядовими військами і проросійськими терористами призвів до руйнування інфраструктури в кризовому регіоні.

Читайте такожГеращенко: терористи не дозволяють навіть евакуацію дитячих будинків

Відео дня

За оцінками комісара, близько 1,3 млн жителів Донбасу залишились без чистої води. Багато лікарень та дитячих освітніх закладів були повністю або частково зруйновані в результаті обстрілів. Тільки в одному Краматорську пошкоджено 30 шкіл і 20 дитячих садків. Крім того, у більшості населених пунктів значно погіршилося медичне обслуговування, а ціни на основні продукти харчування різко зросли.

Мужнієкс закликав керівництво терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» дещо пом'якшити обмеження для проходження автоколон з гуманітарною допомогою і відкрити для цього "гуманітарні коридори" через зону конфлікту.

Комісар зазначив, що зараз благодійні організації не мають змоги працювати на сході України.

Разом з тим комісар Ради Європи наполегливо попросив уряд України вирішити проблеми переміщених осіб і розробити план дій щодо забезпечення їх соціального захисту та інтеграції. В іншому випадку в Україні з'являтиметься все більше людей без громадянства, зазначив Мужнієкс. На його думку, влада повинна гарантувати постраждалим від збройного конфлікту рівні права в рамках правової системи, так і на ринку житла.