Конституционный суд / Фото УНИАН

Як повідомили УНІАН у прес-службі Конституційного Суду, згідно з Регламентом КС, подання передано на вивчення в Секретаріат суду.

Читайте такожГеращенко розповіла, коли Україна погодиться на вибори на окупованому Донбасі

У тексті конституційного подання, розміщеному на сайті КС, зазначається, що є "неоднозначне розуміння цієї норми". Як зазначається у документі, статтею 155 Конституції України передбачено, що попередньо схвалені зміни до Конституції України вважаються прийнятими, якщо "на наступній черговій сесії Верховної Ради України" за законопроект проголосувало не менше як дві третини від конституційного складу ВР, тобто 300 голосами.

Відео дня

Разом з тим у поданні сказано: "Через обмеження у часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного схвалення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" №2217а може скластися ситуація, коли законопроект може бути не розглянутий протягом третьої сесії ВР".

Депутати хочуть, щоб КС розтлумачив, чи йдеться про наступну за номером сесію ВР, чи "мається на увазі будь-яка інша наступна сесія Верховної Ради України".

Депутати просять Конституційний Суд розглянути це подання як невідкладне. Серед підписантів подання, зокрема, депутати із фракції "Блок Петра Порошенка": Руслан Князевич, Сергій Березенко, Ірина Фріз, Тарас Кутовий, Дмитро Андрієвський, Марія Іонова, Ігор Гринів; з фракції "Народний фронт" - Леонід Ємець, Тетяна Чорновол, Антон Геращенко; з групи "Воля народу" - Олександр Онищенко.

Як повідомляв УНІАН, 31 серпня 2015 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до Конституції в частині децентралізації.

Згідно з регламентом ВР, парламент ухвалює відповідний законопроект у першому читанні щонайменше 226 голосами. На наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менш як 300 голосів народних депутатів.

9 грудня у Комітеті ВР з питань правової політики та правосуддя наголосили, що в разі, якщо до кінця поточної сесії (2 лютого) законопроект щодо децентралізації не буде розглянутий, то він вважатиметься відхиленим. Нинішня сесія, яка для ухвалення змін до Конституції є наступною, має закінчитися 29 січня 2016 року, згідно зі зміненим депутатами календарним планом.