UN Photo/Mark Garten

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив посол Великої Британії в ООН Метью Рікрофт під час засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

«Припинення вогню - це основа Мінських угод, без цього все інше впаде, і всі сторони повинні виконувати свою роль. Я думаю, що ми всі чудово знаємо на кому лежить основна відповідальність (за невиконання Мінських угод - УНІАН), вона лягає на сепаратистів, які користуються підтримкою РФ», - заявив він.

Читайте такожФранція наполягає на відновленні влади України в Криму – постпред в ООН

Відео дня

«СММ ОБСЄ неодноразово підтримувала це твердження, саме сепаратисти переслідують спостерігачів, саме вони нагнітають ситуацію, саме сепаратисти отримують зброю, боєприпаси від своїх російських союзників. Ця підтримка РФ підживлює нестабільність в східній Україні», - додав Рікрофт.

За словами посла Великої Британії в ООН, російські так звані «гуманітарні конвої» перетинають кордон, порушуючи територіальну цілісність і незалежність України.

Читайте такожНа Донбасі відсутні необхідні умови для проведення виборів - Пауер

«Хоча підтримкою сепаратистів Росія підживлює цю кризу, вона може покласти край цьому божевіллю, ми закликаємо Росію використовувати свій вплив в ім'я благих цілей, щоб сепаратисти стали дотримуватися угоди про припинення вогню і відвели заборонену зброю, з тим, щоб вони забезпечили доступ СММ ОБСЄ. Марно говорити про інші аспекти врегулювання доти, поки це не відбудеться», - додав Рікрофт.

Крім цього Рікрофт заявив, що Росія повинна повернути Крим Україні.

За його словами незаконна анексія Росією Криму порушила всі міжнародні договори і зобов'язання, взяті на себе Росією.

Читайте такожПАРЄ: на Донбасі відбувається "гібридна анексія"

«Це порушення всіх правил і норм поведінки в сучасному світі. Наша позиція щодо цього акту агресії ніколи не зміниться: Росія повинна повернути Крим Україні. До тих пір поки вона цього не зробить - вона буде стикатися з наслідками своїх незаконних дій », - заявив він.

За словами Рікрофта становище з правами людини в Криму продовжує погіршуватися.

«Громада кримських татар постраждала найбільше. Заборона на діяльність Меджлісу - це лише остання серія атак і нападок на їх спосіб життя і організацію », - додав посол Великої Британії в ООН.