На шляху ратифікації асоціації Україна-ЄС може виникнути чергова перепона / flickr.com/photos/dnet

Законопроект про ратифікацію асоціації повинен отримати схвалення обох палат нідерландського парламенту, передає EUobserver.

Зазначається, що прем'єр Нідерландів Рютте не має гарантій, що отримає більшість голосів, оскільки у нижній палаті у нього 75 місць зі 150.

Читайте такожЄС досяг компромісу щодо асоціації з Україною: тепер Рютте запропонує парламенту Нідерландів її ратифікувати

Відео дня

Проте водночас у виданні наголошують, що більша проблема - у сенаті, де у правлячої коаліції лише 21 із 75 місць.

У свою чергу лідер фракції CDA у нижній палаті парламенту Сібранд Бума назвав досягнуті у Брюсселі домовленості "вкладкою", яка не змінює асоціації. За його словами, його фракція у нижній палаті парламенту, швидше за все, голосуватиме проти ратифікації. 

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Європейська Рада оприлюднила висновки щодо пропозицій прем’єр-міністра Нідерландів, які спрямовані на розблокування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, призупинену через негативний результат референдуму в Нідерландах.

Зокрема, пропозиції Нідерландів оформлені у вигляду додатку до Угоди.

Європейська Рада наголосила, що рішення, викладене в додатку, є юридично обов’язковим для 28 держав-членів Європейського Союзу й може бути змінено або скасовано тільки за спільною згодою їхніх глав держав і урядів.

Йдеться про те, що відповідне рішення набуде чинності після того, як Королівство Нідерландів ратифікує угоду й Союз її укладе. Якщо ж цього не станеться, то рішення припинить своє існування.