Крим, ілюстративне фото / REUTERS

Про це розповів начальник прес-служби Сил спеціальних операцій ЗСУ, колишній заступник командира 501 окремого батальйону морської піхоти (Керч), Олексій Нікіфоров, передає Радіо Крим.Реалії.

"Усе розпочалося 19 лютого (2014 року – УНІАН.), коли був призначений командувач Військово-морських сил Збройних сил України начальником Генерального штабу й поїхав до Києва. Буквально одразу за ним прийшло розпорядження, в якому першому батальйону морської піхоти феодосійському була поставлена задача відбути до Києва. Чи не бачив самого розпорядження, в якому було поставлено завдання, що саме робити, але те, що їхали до Києва – однозначно. Вони провели посадку в ешелони й вирушили без жодного шуму, по військовому. Моєму батальйону була поставлена задача відправити одну з рот саме до містечка постійної дислокації, тому що всі поїхали буквально в повному складі", – розповів Нікіфоров.

Читайте такожУ Мін'юсті назвали прізвища командирів російських військових, причетних до анексії Криму

За його словами, колишнє військове керівництво України могло розглядати кримські підрозділи морської піхоти не як посилення підрозділів "Беркуту", а як охорону військових об'єктів.

"Нам уявлялося, що коли Ільїн (адмірал Юрій Ільїн, колишній начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України – УНІАН.), теж колишній морський піхотинець, прийшов до Генерального штабу, побачив там якісь події на Майдані, то подумав, що, мовляв, де мої морпіхи, щоб охороняти або Генштаб, або склади може", – сказав Нікіфоров.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" з його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії.

18 березня в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели низку економічних санкцій проти РФ.