Посол Канади в Україні Роман Ващук / Фото УНІАН

Посол Канади в Україні Роман Ващук заявляє, що окупація Криму створює невизначеність у міжнародній системі щодо подальших дій Російської Федерації.

Читайте такожКлімкін про російську агресію: треба налаштуватися, що боротьба не закінчиться "ні завтра, ні післязавтра"

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час міжнародного форуму "Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу" сьогодні в Києві. 

Відео дня

Дипломат наголосив, що для Канади євроатлантична безпека є пріоритетом №1 від часу участі країни у створенні НАТО та участі в ОБСЄ.

"Окупація і анексія Криму - це крок до дестабілізації світової системи безпеки. Відгомін, а може, точніше сейсмічні поштовхи від цього прямого агресивного посягання на територію держави України, ми всі відчуваємо. Ми це, я думаю, дипломати, всі відчуваємо у нашому повсякденні", - заявив Ващук. 

У цьому зв'язку посол зазначив, що окупація "створює непевність", створює "певний тиск і стрес у міжнародній системі" і "прихований страх", які не всі визнають. Тому, за словами Ващука, постає питання: "де і на чому закінчиться таке ламання правил міжнародного правопорядку?".

"Саме тому на переговорах і протягом останніх кількох тижнів у Вашингтоні, у Страсбурзі, в Берліні, на Мюнхенській конференції, наші прем'єр-міністр (Джастін) Трюдо, наш міністр закордонних справ Христя Фріланд підтримували однозначно Україну і її право на територіальну цілісність, право Автономної республіки Крим перебувати у своїй державі, тобто в Україні", - заявив Ващук.