Верховній Раді пропонують ввести закон про народне вето / Kateryna Pieshko

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Його автором є народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Павло Різаненко.

Читайте такожЄС затвердив продовження санкцій проти Януковича та його соратників ще на один рік

Законопроектом пропонується встановити, що право народного вето реалізується шляхом організації та проведення референдуму з питання скасування рішення, прийнятого органом державної влади або органом місцевого самоврядування.

Відео дня

Право народного вотуму недовіри реалізується шляхом організації та проведення референдуму з питання висловлення недовіри керівникам центральних та місцевих органів держвлади, органів місцевого самоврядування, сільським, селищним, міським головам, депутатам місцевих рад.

Для організації референдуму з питання скасування рішень центральних органів влади та висловлення вотуму недовіри їх керівникам необхідно зібрати підписи не менш ніж 3 млн громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тисяч підписів у кожній області.

Для проведення референдуму з питання скасування рішень місцевих органів влади та висловлення недовіри їх керівникам необхідно зібрати підписи не менш ніж 5% громадян України, які мають право голосу та проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Підписи на підтримку референдуму з питання застосування народного вето та висловлення народного вотуму недовіри мають бути зібрані протягом 60 днів з дня, наступного за днем передачі центральним органом державної влади у сфері юстиції, або його територіальним органом підписних листів ініціаторам референдуму.

Для організації проведення референдуму з питання скасування рішень центральних органів влади ініціаторами референдуму скликаються збори громадян України, в яких мають взяти участь не менш ніж 500 громадян України, які відповідно до Конституції України мають право голосу на виборах.

Для організації проведення референдуму з питання скасування рішень місцевих органів влади скликаються збори громадян, які мають право голосу та проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, в яких мають взяти участь не менше як: 200 громадян України - для адміністративно-територіальної одиниці з чисельністю виборців понад два мільйони; 100 громадян - для адміністративно-територіальної одиниці з чисельністю виборців від 100 тисяч до 2 мільйонів; 50 громадян - для адміністративно-територіальної одиниці з чисельністю виборців до 100 тисяч.

Пропонується встановити, що у разі, якщо на референдумі з питань застосування народного вето більшість голосуючих висловилися за скасування рішення органу влади, таке рішення втрачає чинність з дня, наступного за днем офіційної публікації результатів референдуму.

У разі, якщо на референдумі з питань висловлення народного вотуму недовіри більшість проголосувала за висловлення недовіри керівникові центрального чи місцевого органу влади, така особа вважається звільненою з посади, або такою, що втратила повноваження сільського, селищного, міського голови, депутата місцевої ради з дня офіційної публікації результатів референдуму.