Захист добиватиметься звільнення Чийгоза разом з урядом України / фото krymr.ogr

Захист одного з лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза має намір оскаржити вирок підконтрольного Кремлю Верховного суду анексованого Криму - 8 років колонії.

Як передає Крим.Реаліі, про це після оголошення вироку повідомив адвокат Чийгоза Микола Полозов людям, які зібралися підтримати його підзахисного біля будівлі суду.

Захисник уточнив, що російський суд все-таки визнав  Чийгоза громадянином України.

Відео дня

За словами Полозова, захист добиватиметься звільнення його підзахисного разом з урядом України.

«Вирок Ахтему Чийгозу - це вирок всьому кримськотатарському народу. Кожен з вас отримав сьогодні 8 років колонії», - зазначив адвокат і додав, що самого Чийгоза «не зламано, він залишився вірним своєму народові».

Після виступу Полозова люди почали скандувати «Ахтем, ми з тобою!».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні раніше так званий «Верховний суд Криму» засудив Чийгоза до 8 років колонії. Сам Чийгоз слухав вирок у СІЗО Сімферополя по відеозв'язку.

Читайте такожЧубаров: мета вироку Чийгозу - "розчавити" всіх кримських татар в окупованому Криму

Чийгоза було затримано в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема й, з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в рамках «сутички 26 лютого» після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо - щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Чийгоза й окремо щодо інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафа Дегерменджі.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що справа Чийгоза є черговим вироком Росії, яка на найвищому міжнародному рівні визнана окупантом.

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що порушуватиме питання засудження заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу в Раді Європи.