фото УНІАН

Колишній президент Грузії, лідер партії «Рух нових сил», екс-глава Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі заявив, що оскаржив в судовому порядку указ президента України Петра Порошенка про позбавлення його українського громадянства.

Про це Саакашвілі повідомив зі сцени біля Верховної Ради, де проходить віче.

«Я оскаржив у суді указ президента про позбавлення мене громадянства», - сказав він.

Відео дня

Саакашвілі підкреслив, що після відновлення громадянства він не буде претендувати на будь-які посади.

«Я хочу громадянство (відновити – УНІАН) не для того, щоб балотуватися на якісь посади. Я вам це гарантую. Ми знайдемо нових людей, які зможуть підняти цю державу», - додав Саакашвілі.

Читайте такожПід Радою зібралися близько 400 мітингувальників і 700 правоохоронців - МВС

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня президент Петро Порошенко підписав указ про припинення Саакашвілі громадянства України. За даними члена колегії МВС Антона Геращенка, Саакашвілі позбавили громадянства, оскільки він надав недостовірні дані.

5 вересня заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що Грузія звернулася до України із запитом про розшук, взяття під варту і екстрадицію Саакашвілі. Він уточнив, що, за даними Головної прокуратури Грузії, Саакашвілі є обвинуваченим за чотирма кримінальними справами. Суд у Грузії обрав Саакашвілі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його оголошено в розшук.

10 вересня Саакашвілі вдалося перетнути польсько-український кордон у пункті пропуску «Шегині».

3 жовтня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що після повернення у нелегальний спосіб Саакашвілі на українську територію правоохоронці почали екстрадиційну перевірку. 24 жовтня Луценко заявив, що Саакашвілі можна депортувати, оскільки немає жодних обставин, які б унеможливлювали ці процесуальні дії.

25 жовтня Саакашвілі повідомив, що отримав з Адміністрації президента документи про позбавлення його українського громадянства і планує найближчим часом оскаржити це рішення в суді.