Ахтем Чийгоз / УНИАН, Reuters

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз розповів, що після окупації Криму російська влада вела з ним переговори в намаганні «купити» прихильність Меджлісу.

Читайте такожУмеров і Чийгоз повинні мати право повернутися до Криму – Amnesty InternationalЯк розповів Чийгоз, звільнений нещодавно з російського ув’язнення, в ексклюзивному інтерв’ю радіо Свобода, після окупації Криму Росією 2014 року і до його арешту 2015 року до нього як до одного з чільних посадовців Меджлісу приїжджали представники адміністрації президента Росії, Федеральної служби безпеки Росії, керівники встановленої Росією у Криму влади.

За його словами, пропонували «гроші, посади».

Відео дня

«Настільки це банально було – може, тому, що дехто вже на це все купився. Як тоді всі казали: всі продажні – справа лише в ціні. Я цього навіть не обговорював», – наголосив Чийгоз.

«Із Меджлісом що сталося? Так, виявилося кілька негідників-колаборантів», – додав він.

Також він додав, що «усе одно знайде можливість» повернутися до Криму.

Як повідомляв УНІАН, Ахтем Чийгоз 25 жовтня був звільнений із російського ув’язнення завдяки домовленості між президентами Туреччини і Росії, і доставлений до Туреччини, звідки через кілька днів він повернувся до України. Також повідомляють, що, за цією домовленістю, президент Росії помилував Чийгоза своїм таємним неопублікованим указом, таким чином звільнивши його від кримінальної відповідальності, яку приписав кримськотатарському діячеві підконтрольний Москві суд.

Чийгоза звинувачували у сепаратизмі , проявленому в Сімферополі 26 лютого 2014 року – до того, як Росія анексувала Крим.

Разом з Чийгозом звільнили ще одного заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого теж засудив підконтрольний Москві суд у Криму.

Ахтем Чийгоз заявляв, що при звільненні йому не оголошували заборон у майбутньому повернутися до Криму, де живе його родина.

Російська влада заборонила діяльність Меджлісу кримськотатарського народу як «екстремістської організації», хоча Меджліс не є «організацією» – це орган національного самоврядування кримськотатарського народу.