Прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО вважає за доцільне розглянути наступного тижня у Верховній Раді України законопроект про податок на нерухомість.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні на засіданні Ради голів сільських і селищних рад при Кабінеті міністрів.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України пропонує ввести податок на квартири площею понад 150 кв. м. Про це йдеться в законопроекті №3533 «Про податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки», внесеному Кабміном у Верховну Раду 22 грудня 2008 року.

Відео дня

Згідно із пояснювальною запискою, документом передбачається введення податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. Зокрема, платниками податку планується визначити фізичних осіб, зокрема фізосіб-підприємців, а також юридичних осіб – власників будівель. Об`єктами оподаткування мають бути будівлі, окрім тих, які перебувають у власності установ і організацій іноземних держав.

Базою оподаткування пропонується визначити загальну площу об`єктів нерухомості, яка визначатиметься на підставі даних, що надаються органами, які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Ставки податку з розрахунку на рік складають 1% суми щомісячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатного населення на 1 січня звітного податкового періоду, за 1 кв. м загальної площі об`єкту оподаткування.

Для платників податків встановлено пільги по кожному виду будівель в таких розмірах: 150 кв. м загальної площі по квартирі, що використовується як основне місце проживання; 300 кв. м загальної площі будинку при використанні його як основного місця проживання; 100 кв. м загальної площі садового (дачного) будинку; 100 кв. м загальної площі господарських споруд; 30 кв. м загальної площі гаража.

Зазначені пільги застосовуються до одного об`єкту нерухомості по кожному виду з вище перерахованих незалежно від кількості будівель у власності платника податків.

При цьому органам місцевого самоврядування надається право встановлювати додаткові пільги у вигляді зменшення бази оподаткування.

Планувалося, що у разі ухвалення закону він набере чинності з 1 січня 2009 року.