Рада міністрів із загальних справ та зовнішніх відносин ЄС скасувала ембарго на постачання зброї до Узбекистану.

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідне рішення було схвалено сьогодні на засіданні ради у Люксембурзі.

“З метою заохочення влади Узбекистану до подальших значних кроків для посилення верховенства права та захисту прав людини, а також беручи до уваги її зобов’язання, рада (Рада міністрів ЄС – УНІАН) вирішила не продовжувати обмежувальні заходи”, - зазначається у рішенні.

Відео дня

Разом з тим, у висновках міститься занепокоєння ситуацією із захистом прав людини в Узбекистані. Міністри закликали владу цієї країни звільнити правозахисників, скасувати смертну кару, покращити умови утримання ув’язнених, ратифікувати міжнародні конвенції, які забороняють працю дітей.

Міністри зазначили, що ЄС залишається готовим допомогти Узбекистану у здійсненні необхідних реформ і продовжить уважно спостерігати за ситуацією із захистом прав людини в країні.

Як повідомляв УНІАН, ембарго на постачання зброї до Узбекистану було запроваджено у 2005 році після кривавих сутичок в Андижані, в яких загинуло щонайменше 187 осіб. Тоді поліція розігнала мітинг протесту проти репресивної політики уряду та бідності у країні.

Напередодні засідання Ради міністрів ЄС правозахисна організація Amnesty International закликала міністрів не скасовувати ембарго до проведення незалежного розслідування подій травня 2005 року.