Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ запроваджує моноцентричну систему влади на відміну від моделі „балансу та противаг” різних груп впливу, що функціонувала за часів його попередників.

Про це йдеться в аналізі польського аналітичного центру Osriodek Studiow Wschodnich, яким володіє агентство УНІАН.

Експерти, аналізуючи перші 100 днів роботи В.ЯНУКОВИЧА на посту Президента, відзначили ефективність Партії регіонів у поваленні уряду Юлії ТИМОШЕНКО, формування власного Кабінету міністрів і посилення контролю над судовою системою влади через Вищу раду юстиції.

Відео дня

Як зазначають польські аналітики, де-факто Україна знову перетворилася на президентсько-парламентську державу, якою вона була до конституційної реформи грудня 2004 року.

Експерти відзначають, що „регіонали”, добиваючись поставлених цілей, нерідко діяли на межі порушення законодавства та у деяких випадках порушували його, зокрема, у випадку відміни місцевих виборів.

На думку аналітиків, порівняна легкість, з якою Партії регіонів вдалося сконцентрувати більшу частину влади в Україні, може заохотити їх до подальшого її концентрування, що може відбуватися з порушенням демократичних стандартів.

Сприятиме зосередженню Партією регіонів у своїх руках всієї влади у країні відсутність міцної опозиції, брак незалежної судової системи та сильних, вільних ЗМІ, вважають польські експерти.

«Опозиційним групам не вистачає як програми, так і лідера. ЮЩЕНКО після 5 років президентства та Юлія ТИМОШЕНКО після більше двох років прем’єрства не можуть з себе скинути відповідальність за доведення держави до нинішінього катастрофічного стану, а спроби популяризації нових лідерів (Арсенія ЯЦЕНЮКА та Анатолія ГРИЦЕНКА) виявилися неуспішними», - зазначають польські аналітики.