В Одесі після того, як міська рада прийняла програму збереження і розвитку російської мови, всі школи мають статус двомовних.

Про це заявив мер Одеси Олексій КОСТУСЄВ в інтерв`ю радіостанції "Эхо Москвы", повідомляє Rus.NEWSru.ua.

За його словами, «на останньому виконкомі влада внесла відповідні зміни до документів, до статутів 124 шкіл».

Відео дня

«Ми за те, аби ніхто нікому не нав`язував, якою мовою говорити, якою мовою вчити дітей. І тому тепер в Одесі шкіл немає ні україномовних, ні російськомовних, вони всі двомовні - можна хоч так, можна хоч так», - пояснив мер.

О.КОСТУСЄВ додав: "І ми встигли опитати всіх батьків, і батьки визначили мову навчання для своєї дитини."

Він нагадав, що "Одеса - це російськомовне місто, і наша культура, вона російськомовна. Якщо в Одеси відібрати російську мову, Одеса втратить самобутність, вона перестане бути Одесою. Великі наші одесити, великі письменники, ми знаємо всі їх імена, вони творили, писали російською мовою".

Як повідомляв УНІАН, 8 квітня Одеська міськрада затвердила «Програму збереження і розвитку російської мови в місті до 2015 року». На її реалізацію виділено з міського бюджету-2011 805 тис. грн.

Програмою передбачено, зокрема, що російська мова буде однією з основних мов навчального процесу в дошкільних і шкільних закладах, збільшиться кількість російськомовних шкіл і дошкільних установ, обяги закупівель літератури і підручників російською мовою для шкіл і бібліотек.