Україна наголошує на необхідності формування загальноєвропейської енергетичної політики.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив Президент України Віктор ЮЩЕНКО на десятій щорічній стамбульській конференції «Схід зустрічає Захід: нові кордони енергетичної безпеки».

Президент підкреслив, що сьогодні існує ключова проблема, яка полягає в спробах монополізації експортних і транзитних потоків енергоносіїв.

Відео дня

За його словами, всі неодноразово були свідками, як в той чи інший спосіб енергетичні важелі використовуються як засіб тиску. «Це небажана і дуже небезпечна тенденція. Упевнений, що відповідь має бути раціональною», - сказав В.ЮЩЕНКО, додавши, що саме тому Україна належить до числа ініціаторів вироблення загальноєвропейської енергетичної політики, що однаковою мірою задовольнить права та інтереси країн, які видобувають і виробляють енергетичні ресурси, країн-транзитерів і країн-споживачів.

«Правила мають бути єдині і справедливі, тоді вони стануть непорушними для всіх сторін цього процесу», - підкреслив В.ЮЩЕНКО.

Для України, за його словами, є основоположними принципи відкритості та прозорості енергетичного ринку, і, перед усім, механізму утворення цін. «Прозорі і взаємовигідні відносити між усіма партнерами в енергетичній сфері – це основа майбутньої глобальної системи енергетичної безпеки. Важливим її елементом ми вважаємо Європейську енергетичну хартію, філософію і цілі якої Україна повністю поділяє», - сказав В.ЮЩЕНКО, додавши: «Для того, щоб цей унікальний документ набув чинності, необхідний всього один крок – ратифікація хартії і транзитного протоколу Російською Федерацією».

В.ЮЩЕНКО підкреслив, що Україна повністю підтримує звернення Європейського парламенту до Російської Федерації щодо ратифікації Європейської енергетичної хартії. «Розраховуємо на підтримку цього звернення з боку всіх європейських партнерів», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 25-26 червня Президент України В.ЮЩЕНКО перебуває з робочим візитом у Турецькій Республіці.