Дмитро Табачник

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник порівняв Національний університет "Києво-Могилянська академія” з “російською світською левицею” у зв’язку з програним академією позовом щодо захисту університетської автономії і сучасних стандартів вищої освіти.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр заявив сьогодні на прес-конференції, відповідаючи на запитання про результати цього судового позову до Окружного адміністративного суду Києва.

“Закінчився, як завжди (суд — УНІАН), тим, чим і мав закінчитися. Це певною мірою свого роду хобі. Знаєте, є така сумновідома “російська світська левиця”, яка ні співати, ні танцювати, ні грати на сцені не вміє. Але, разом з тим, (ініціює – УНІАН) скандали на будь-яких світських тусовках, підтримуючи до себе сумнівний рівень уваги. Ну вона з відомої родини, батько її колись очолював і велике місто і таке інше. Така собі Даша”, - сказав Д.Табачник.

Відео дня

На уточнюючі запитання журналістів, що, можливо, він мав на увазі відому російську діячку Ксенію Собчак, Д.Табачник відповів, що це не має значення, як її звуть.

“Так от, у нас у вищій освіті є така собі “світська левиця” - Києво-Могилянська академія, яка з втомленою нудністю і регулярністю весь час судиться проти чотирьох уже поспіль міністрів освіти. І завжди з одним і тим же самим результатом”, - сказав Д.Табачник.

Він наголосив, що на відміну від Києво-Могилянської академії такі виші як Київський національний університет імені Шевченка, КПІ можуть щороку назвати, скільки студентів у них виграли найпрестижніші інтелектуальні змагання, скільки професорів було запрошено за кордон, скільки робіт отримали найбільший рівень цитування та інше.

“Хтось компенсує це світськими якимись заходами. Хочу сказати, що, як і всі попередні позови у 2010-2012 роках, і в 2013, закінчились тим, що відмовлено у їх реалізації у зв’язку з безпідставністю”, - підкреслив міністр.

Як повідомляв УНІАН, Окружний адміністративний суд Києва 7 лютого 2013 року відмовив у позові Національному університету "Києво-Могилянська академія" до Міністерства освіти і науки, молоді і спорту.

Третього січня виш спробував у судовому порядку оспорити відмову Міносвіти погоджувати правила прийому до НаУКМА на 2013 рік. Раніше студентам дозволялося вступати на будь-який напрямок магістрату незалежно від напрямку одержаного кваліфікаційно-освітнього рівня бакалавра. Наприклад, бакалавр за фахом "економіка" міг продовжити одержувати ступінь магістра за фахом "журналістика". У Міносвіти ж заявили, що студентам дозволено вступати лише на той напрям магістрату, за яким було закінчено бакалаврат.

Окружний адмінсуд визнав вимоги позивача "законодавчо не підтвердженими і такими, що не підлягають задоволенню".

Представники вишу вважають рішення суду несправедливим і не розуміють, чому Міносвіти дозволило НаУКМА проводити перехресне навчання лише за деякими видами спеціальностей.

"Наприклад, бакалаврам-економістам міністерство дозволило вступати на магістрат з журналістики, але заборонило на фінанси. Бакалаврам-політологам не дозволили одержувати ступінь магістра з філософії, а соціологам - вчитися на магістра з політології, хоча напрямки схожі", - сказав адвокат фірми ЛББК, яка представляє інтереси НаУКМА у суді, Андрій Гук.

За його словами, суд проігнорував норми Болонського процесу про вільний вибір студентами напрямку навчання, і тому Національний університет "Києво-Могилянська академія" шукатиме справедливості вже в апеляційному суді.

"Суд ухвалив, що напрямок освітньо-кваліфікаційного рівня магістра має відповідати напрямку бакалаврату. Ми з цим не згодні і подаватимемо апеляцію - аж до Європейського суду з прав людини", - сказав А.Гук. На його думку, за наявності спірних законодавчих норм суд зобов'язаний тлумачити ці норми на користь осіб, до яких ці норми застосовуються, в даному разі — на користь студентів.