газ / Фото : Фото: pukmedia.com

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це прем'єр-міністр України Микола Азаров сказав в інтерв'ю російському телеканалу «Росія 24».

«Ми вважаємо, що рано чи пізно російське керівництво піде нам на зустріч. Що відбувається? Ми скорочуємо закупівлі російського газу – ми змушені займатися диверсифікацією, купувати на інших ринках цей газ, ми змушені скорочувати споживання газу, десь котельні переводити з газу на вугілля. В результаті, якщо так справа піде – ми вже майже в два рази скоротили закупівлі газу, ми практично відмовимося від російського газу», - сказав Азаров.

Читайте також: Азаров продовжує заявляти про готовність прийняти частину положень МС

Відео дня

За його словами, виникає питання, чи піде відмова України від закупівель газу на користь «Газпрому», який втратить найбільший ринок.

«Якщо на ринку продавець встановлює ціну і відлякує всіх покупців, він продовжує стояти з такою ціною і його товар ніхто не купує або він дивиться на покупців і гнучко реагує», - сказав прем'єр.

За словами Азарова, Україна не приховує, що проводить колосальну роботу, яка приведе до того, що країна відмовиться від закупівель російського газу.

«Це буде великим мінусом і для «Газпрому, і для нас. Ми змушені відволікати ресурси і витрачати їх хоч і на потрібну справу в перспективі, але зараз для нас першочергові інші завдання», - сказав прем'єр-міністр України.

При цьому він додав, що зараз купуються вишки, проводиться буріння на шельфі, укладаються угоди про видобуток сланцевого газу, планується почати видобуток газу на виснажених родовищах з використанням нових технологій. При цьому Азаров нагадав, що раніше Україна видобувала 70 млрд куб. газу.

За його словами, через 2-3 роки Україна зможе сама себе повністю забезпечувати газом.

Як повідомляв УНІАН, згідно з контрактом, підписаним НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» 19 січня 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки в 100 доларів за 1 тис. кубометрів за Харківською угодою 2010 року) становила в першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів і була найвищою в Європі.

У 2012 році ціна російського газу для «Нафтогазу» становила: у першому кварталі - близько 416 дол. за 1 тис. куб. м, у другому кварталі - 425 дол., у третьому - 426 дол., у четвертому - близько 430 доларів за 1 тис. куб. м.

Середньорічна ціна на російський газ, закладена в державному бюджеті на 2013 рік, становить 421 дол. за тисячу кубометрів.

Торік Україна спожила майже 49 млрд кубометрів газу, 33 млрд з яких купила у Росії, від якої добивається зниження ціни палива, вважаючи її завищеною.