Андрей Зубов / Радио Свобода

Із Московського державного інституту міжнародних відносин сьогодні звільнили доктора історичних наук, професора, відповідального редактора «Истории России, ХХ век» Андрія Зубова, який порівняв дії Росії в Криму з політикою нацистської Німеччини з приєднання Австрії в 1938 році.

Про це УНІАН повідомили в МДІМВ.

«Це рішення викликане тим, що Зубов свідомо й неодноразово порушував Статут МДІМВ, правила внутрішнього розпорядку й положення МДІМВ про основні принципи корпоративної поведінки, які визначаються відомчою приналежністю МДІМВ до МЗС Росії», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожОстанній свідок Нюрнберзького процесу пояснив, чому слід негайно зупинити Путіна

Зазначається, що попередження з боку керівництва МДІМВ про неприпустимість такої практики висловлювалися Зубову не раз у минулому, а у зв'язку з активізацією його публічних виступів із приводу подій в Україні та в Криму, 5 березня йому було вручено офіційне повідомлення про неприпустимість таких висловлювань та їх невідповідність статусу професора МДІМВ.

«Численні висловлювання та інтерв'ю Зубова про те, що відбувається в Україні та про зовнішню політику Росії викликають обурення й подив в університетському середовищі. Вони йдуть врозріз із зовнішньополітичним курсом Росії, піддають безоглядній і безвідповідальній критиці дії держави, завдають шкоди навчально-освітньому й виховному процесу», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожДерждумі РФ запропонують відібрати мандат у депутата, який не підтримав анексію Криму

Сам професор вже заявив, що отримав повідомлення про звільнення і має намір найближчим часом оскаржити його в суді. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Годину тому мені було вручено повідомлення про звільнення за п. 8 ст. 81 Трудового кодексу - вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи". Я маю намір оскаржити звільнення в суді", - сказав він.

Зубов неодноразово публічно виступав з критикою дій офіційної влади РФ щодо подій в Україні. 19 березня Андрій Зубов виступив на "Конгресі російської інтелігенції", де піддав різкій критиці позицію Росії щодо України.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня Зубов опублікував у газеті «Ведомости» свою статтю «Це вже було».

У своїй статті Зубов, аналізуючи політику Росії стосовно України й введення російських військ до Криму, вказав на схожість рис нинішньої кризи у відносинах РФ та України з приєднанням Австрії до нацистської Німеччини у 1938 році. Зубов заявив про згубність для Росії подібних дій.

Після публікації згаданої статті з'явилася інформація про те, що Зубова було звільнено з МДІМВ.

Читайте такожРектори України назвали брехнею чутки про обмеження прав російськомовних вступників у Криму

5 березня у Фейсбук Київський національний університет ім. Шевченка від імені свого ректорату запросив на роботу Зубова.

Пізніше з'явилося спростування інформації про його звільнення.

Довідка УНІАН. Андрій Зубов - російський історик, релігієзнавець і політолог, доктор історичних наук, член Синодальної біблійно-богословської комісії і Міжсоборної присутності Російської православної церкви, один з авторів «Основ соціальної концепції Російської православної церкви».