У МЗС Угорщини не вважають політичним втручанням дії держсекретаря Потапі на Закарпатті / фото news.church.ua

У Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що не погоджується з українською оцінкою приїзду на Закарпаття державного секретаря Угорщини з питань національної політики Яноша Арпада Потапі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Угорське зовнішньополітичне відомство вважає, що «візит державного секретаря на Закарпаття не можна вважати політичним втручанням, він виконав своє конституційне зобов'язання» з підтримки угорської громади.

Відео дня

«Державний секретар відвідав Закарпаття не заради виборів, а в рамках своїх регулярних візитів. Уряд Угорщини підтримує економічний розвиток, розвиток шкіл та культурно-оздоровчі програми на Закарпатті, результати яких приносять користь не лише угорській громаді, а й усім жителям Закарпаття, незалежно від національності», – йдеться в заяві.

Читайте такожНове загострення між Україною і Угорщиною: МЗС вважає неприпустимим висловлювання угорського консула

Політична агітація держсекретаря Угорщини Потапі на Закарпатті

20 жовтня у МЗС України застерегли угорських посадовців від ведення політичної агітації у Закарпатській області.

Як зауважила речниця відомства Катерини Зеленко, МЗС неодноразово фіксувало ознаки ведення політичної агітації державними службовцями Угорщини, які відвідують Закарпаття.

«На кожен такий факт МЗС реагує в межах повноважень, дипломатичним шляхом застерігаючи угорську сторону від порушення виборчого законодавства України і спроб втручання у внутрішні справи нашої держави», - сказала вона. При цьому, за її словами, «нехтування офіційними закликами МЗС України лише доводить наявність прихованої мети в угорської сторони, яка є неприйнятною у міждержавних відносинах». У зв’язку з цим МЗС звернулося до відповідних правоохоронних структур дати оцінку діям угорських посадовців.

19 жовтня Громадянська мережа ОПОРА звернулась до МЗС з проханням відреагувати на порушення вимог українського законодавства угорськими посадовцями. За даними спостерігачів мережі, 8-9 жовтня держсекретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття, зокрема деяких об’єктів в Ужгороді, Ужгородському та Берегівському районах, здійснив агітацію на користь політичної партії «КМКС «Партія угорців України».