Джо Байден обговорив з Олафом Шольцом російську агресію проти України / Фото REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден провів зустріч з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Вона тривала дві години.

Про підсумки зустрічі вони розповіли на спільній прес-конференції

Головною темою переговорів стала єдність країн у стримуванні російської агресії проти України. Байден заявив, що найкращим шляхом виходу з цієї ситуації є дипломатія.

Відео дня

"Ми готові до переговорів. Німеччина продовжує діалог через Нормандський формат. Але, якщо Росія вибере подальше вторгнення в Україну, ми готові до цього", - сказав він.

Читайте такожСША і ЄС готові розглянути нові маршрути постачання газу УкраїніПрезидент США заявив, що вони розробили пакет потужних санкцій і "швидких заходів". Також він вважає, що Китай "разом з Росією та іншими конкурентами намагаються створити неліберальне майбутнє".

"Ми будемо працювати разом з Німеччиною, щоб нові технології служили свободі, а не репресіями і авторитаризму", - підкреслив він.

Шольц заявив, що Німеччина і союзники не можуть мовчати, бачачи збільшення загрози в бік України. 

"Ми бачимо, що кількість військових на кордоні з Україною зростає. Це серйозна загроза для європейської безпеки й важливо, щоб ми діяли разом і робили все необхідне для реагування", - сказав він. 

Канцлер зазначив, що Росія заплатить високу ціну в разі агресії.

"Навіть Росія вже зрозуміла це послання", - сказав Шольц.

Водночас Байден заявив, що сертифікація російського газопроводу "Північний потік-2" не відбудеться, якщо РФ нападе на Україну. 

"Якщо Росія вторгнеться, мова йде про танки або війська, якщо перетне кордон України знову, тоді "Північного потоку-2" не буде. Це буде кінець", - сказав він.

На уточнююче запитання журналістки про те, як США це зроблять, якщо за сертифікацію відповідає Німеччина, він відповів: "Я вам обіцяю, це буде зроблено".

Шольц на це ж питання відповів: "Ми будемо єдині".

Імовірність вторгнення РФ в Україну

З початку листопада Росія зосередила навколо України понад 100 тисяч військ, які Путін, на думку Західної розвідки, може залучити до повномасштабного нападу на Україну.

Вже кілька місяців США і ЄС з Британією працюють над розробкою інструментів стримування агресії Кремля. У свою чергу, Москва тисне на Вашингтон і НАТО ультиматумом з невступу України в Альянс.  

Видання The Washington Post з посиланням на джерела в розвідці США повідомило, що Росія вже близька до завершення підготовки вторгнення в Україну.