В Україні запроваджують обов’язкову накопичувальну пенсійну систему / фото ua.depositphotos.com

При запровадженні обов’язкової накопичувальної пенсійної системи держава повинна гарантувати, що люди не втратять заощадження у приватних фондах у разі їх банкрутства або припинення діяльності з інших причин. Про це заявив народний депутат, лідер партії "За майбутнє" Ігор Палиця.

"В Україні запроваджують обов’язкову накопичувальну пенсійну систему. Це потрібний крок, який у перспективі покращить життя пенсіонерів. Однак вона стане корисною для людей лише за чотирьох важливих умов. Перше — це 100% державна гарантія. Пенсійні рахунки громадян мають бути відкритими лише в тих банках або пенсійних фондах, репутація та фінансова спроможність яких підтверджена державою. Більше того, люди мають отримати свої пенсії, навіть якщо ці установи збанкрутують", — зазначив Ігор Палиця.

Читайте такожНардеп Палиця закликав політиків об’єднатися для захисту УкраїниКрім того, за словами народного депутата, держава повинна забезпечити прозорість роботи приватних пенсійних фондів та дати можливість накопичувати пенсію у конвертованих валютах, щоб люди не втрачали кошти через девальвацію гривні та різкі коливання курсу.

Відео дня

"Людина повинна бачити, на яких рахунках лежить її пенсія, розмір, відсотки, а також у неї має бути можливість вкладати ці кошти в державні цінні папери. Але тут потрібен жорсткий контроль та гарантії з боку держави — гратися у вклади має бути заборонено. Це необхідно, щоб люди не ставали жертвами фінансових пірамід і не втрачали гроші, які роками відкладають на пенсію. Також люди мають отримати можливість накопичувати пенсію в конвертованих валютах, щоб не втрачати кошти через девальвацію гривні та різкі зміни курсу", — заявив Ігор Палиця.

Водночас він наголосив, що Україна повинна врахувати досвід європейських країн, де була запроваджена накопичувальна приватна система, аби не повторювати типових помилок. А також подбати про пенсіонерів, які сьогодні отримують пенсію за солідарною системою.

Як повідомлялося раніше, депутатська група "Партія "За майбутнє" у Верховній Раді закликала уряд удвічі збільшити розмір мінімальної пенсії та прожитковий мінімум для непрацездатних осіб.