Друг Путіна олігарх Ігор Макаров повинен опинитися в дев'ятому пакеті санкцій ЄС - політтехнолог

Український політтехнолог Олег Пастернак прокоментував ситуацію пов'язану з введенням 9 пакету санкцій ЄС і звернув увагу на ситуацію з російським олігархом Ігорем Макаровим, якого раніше Великобританія включила в свій пакет санкцій у відповідь на проведення фіктивних референдумів в 4 областях України.

Свою думку він висловив у соціальній мережі Facebook.

"Персональні санкції ЄС проти друга Путіна газового олігарха Ігоря Макарова (власника кампанії "Ареті"), обов'язково повинні бути включені в дев'ятий пакет санкцій. Навіть прості українці вже звертають увагу на це, організувавши акцію під будівлею МЗС України, щоб привернути увагу Ради Євросоюзу з міжнародних справ".

Відео дня

У свою чергу, українські парламентарії впевнені, що персональні санкції ЄС проти друга Путіна газового олігарха Ігоря Макарова (власника кампанії "Ареті"), обов'язково повинні бути включені в дев'ятий пакет санкцій, який готує Рада ЄС з міжнародних справ. Про це у своїх соціальних мережах публічно повідомляв український народний депутат Микола Тищенко, заступник голови найбільшої української парламентської фракції "Слуга народу". 

"Макаров є одним з ключових спонсорів російської військової агресії проти України. Видобуті його кампаніями вуглеводні використовуються для енергетичного шантажу Європи. Він платить мільярди в російський бюджет, які йдуть на фінансування російського тероризму", - написав Микола Тищенко.

Політтехнолог Олег Пастернак пише, що Велика Британія ввела 92 санкції у відповідь на проведення російським режимом фіктивних референдумів у 4 областях України. У списку санкцій Великобританії був Ігор Макаров, президент і власник Areti International Group, великий інвестор в нафтогазовий сектор і засновник "Ітери", першої незалежної газової компанії в Росії до того, як її купила державна "Роснефть". Статок Макарова оцінюється в 1,6 мільярда фунтів стерлінгів. Раніше санкції проти Макарова ввели в США, Канаді та Австралії. 

У 2013 році "Роснефть" заплатила за 49% "Ітери" 2,9 млрд доларів, у тому числі 1,8 млрд доларів особисто Макарову. Після продажу газових активів "Роснефти" Макаров дав своїй компанії нову назву, перевернувши слово "Ітера", тепер воно називається "Ареті". Наприкінці лютого 2022 року Areti продала 10% канадській газовидобувній компанії Spartan Delta Corp. за 121,5 млн доларів. Одна з цілей угоди - зменшити політичний і економічний вплив на "Спартан", в якому у Ареті залишилося 8,4%.

Друг Путіна олігарх Ігор Макаров повинен опинитися в дев'ятому пакеті санкцій ЄС - політтехнолог