Володимир Путін офіційно дозволив російським військовим "блокувати території та акваторії охоронюваних об'єктів для припинення спроб незаконного проникнення" Керченської протоки. В указі президента РФ йдеться, що Росгвардія може проводити оточення за спроби "незаконного перетину і проникнення" в акваторію і за спроби покинути її.

По суті, така поведінка росіян має місце давно. Але зараз Путін дав юридичну зачіпку для подальших міжнародних судів, що він порушив. Тобто, ми й раніше фіксували порушення Росією міжнародного права, в українських водах зокрема. Але тепер є ще документ Кремля, що росіяни порушують.

Зараз Путін дав юридичну зачіпку для подальших міжнародних судів

Загалом цей путінський указ - реакція на те, що відбувається в Чорному морі, масштабні навчання Сі Бриз. Путін звик, що його "глобальні плани" з відновлення путінського Радянського Союзу і розподілу миру між сильними ядерними державами, втілюються за його сценарієм. Він нарощує сили - світ йде на зворотну. Але тут йому сказали, що так не триватиме.

Останнім часом, особливо що стосується морської теми, країни НАТО, союзники України, виявляють свою силу. Об'єктивно Чорноморський флот слабший за сукупність НАТОвських сил. У Чорному морі є сильний турецький флот, плюс румуни, болгари, ми... І мова не лише про флот - плюс ще якась авіація, ракетні комплекси. Якщо не брати російську ядерну зброю, якою РФ постійно намагається погрожувати, сил у Путіна в Чорноморському регіоні не вистачає. Так, ФСБшні кораблі намагалися зупинити британський есмінець Defender, але вони навіть за швидкістю його не наздоганяють. Не кажучи вже про озброєння.

Так, у росіян у Криму є ще авіація, яку вони теж постійно демонструють, зокрема й у ситуації з британцями. Але якщо брати за сукупністю НАТОвські сили, якщо говорити про ракетну зброю "корабель-корабель", "корабель-берег", "томагавки", то вони – сильніші за збройні сили РФ.

Справедливості заради зазначу, що звичайних озброєнь і військ в Європі у РФ більше, ніж у НАТОвців. І, щоб їх зрівняти, щоб мати більший потенціал звичайних озброєнь, умовному заходу слід займатися темою перекидання озброєнь зі США на наш континент. Цьому, до речі, було присвячено останні навчання, які проводилися в Європі. Вони були спрямовані на дві обставини.

Путінський указ - реакція на те, що відбувається в Чорному морі, масштабні навчання Сі Бриз

Першим завданням цих навчань було - підтримати одну з країн за п'ятою статтею статуту Альянсу, на яку напала країна-агресор. Відпрацьовувалися такі завдання. Україна, до слова, брала участь у цих навчаннях. Можна сказати, що так нам демонстрували, що, якщо що, будемо вам ось так допомагати.

Другим завданням навчань відпрацьовувалося перекидання військ і озброєнь з континенту Америка і просування їх Європою. Тому що одна справа - росіянам пропустити свої війська ж/д вагонами й повітряним транспортом Росією, навіть з Далекого Сходу на захід. І зовсім інше - пропустити збройні сили НАТО через безліч держав, кордонів і все інше. Це буде повільніше. Тому під час навчань в Європі відпрацьовувалися ці питання.

До речі, в РФ розуміють, чим це обертається вже зараз... До того ж перед зустріччю президентів США і РФ Джо Байден не завів у Чорне море два кораблі. А зараз йде демонстрація, що замість двох може бути 32 міжнародних судна. На всіх росіянам сил не вистачить. Путіна це злить і нервує. Думаю, що це забирає його здоров'я... І тому Кремлю і Росії треба обов'язково проявляти й показувати силу. Інакше вони нахабніють і роблять наступні кроки.

Повертаючись до указу Путіна про блокування Керченської протоки, по суті, нічого глобально в регіоні не зміниться. Оскільки це не означає, що росіяни все відразу закриють. Вони тріпають нерви й без цього - зупиняють, "здійснюють контроль"... Але в нас тепер буде додатковий офіційний аргумент у міжнародних судах. Платити за рахунками доведеться. А чи буде це робити Путін або хтось після нього - це справа часу.

Ігор Романенко, військовий експерт, екс-заступник начальника Генштабу Збройних Сил України