В Євросоюзі нагадали, від чого залежить надання фінансової допомоги Україні | REUTERS

В Європейському Союзі нагадали, що надання фінансової допомоги Україні пов'язане з незалежними, ефективними і вільними від політичного тиску антикорупційними органами.

Про це йдеться в ексклюзивному коментарі Представництва Євросоюзу в Україні на запит кореспондента УНІАН.

"Європейський Союз розглядає інституції для боротьби з корупцією, створені після Революції гідності на вимогу українського народу, як найважливіший інструмент для перетворення України і для більш тісних політичних і економічних зв’язків з ЄС. Величезна допомога ЄС, в тому числі фінансова, у різних сферах, відповідно безпосередньо пов’язана з антикорупційними органами, котрі працюють незалежно, ефективно і є вільними від політичного або іншого тиску", - наголосили в Представництві ЄС.

Також в заяві сказано, що якщо з’явиться запит від української влади, то Євросоюз "буде готовий надати допомогу щодо обрання шляхів відновлення необхідної правової визначеності, що було також у випадку попередніх рішень Конституційного суду, пов’язаних з антикорупційними інституціями".

Читайте такожНАЗК закриває реєстр е-декларацій після рішення Конституційного суду

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що передувало

  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.
  • Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.
  • 28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.