МВФ, за словами Зеленського, проти рішення КСУ / фото facebook/imf

Міжнародний валютний фонд, Світовий банк і Європейський банк реконструкції і розвитку повідомили, що про подальшу співпрацю з Україною не може бути мови через рішення Конституційного суду щодо е-декларування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент Володимир Зеленський сказав в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Читайте такожЗеленський окреслив "червоні лінії" для голови Конституційного суду

Відео дня

"І після їх рішення що ми отримали? Ми отримали багато сигналів від наших західних партнерів. Ми отримали сигнал від Міжнародного валютного фонду – ніякої співпраці не може бути, ніякої місії ви можете не очікувати, а я не хочу приховувати від нашого суспільства, про що йде мова. Якщо не буде місії – у нас буде, і в нас є дірка в бюджеті, про яку ми всі можемо відверто говорити через кризу, кризу світову, кризу в українській економіці, кризу, пов'язану з COVID-19, і тому нам потрібна допомога наших партнерів", - сказав Зеленський.

Глава держави сказав, що аналогічний сигнал надійшов і від Світового банку, і від Європейського банку реконструкції і розвитку. "Від всіх послів "Великої сімки", які знаходяться в Україні, тому я терміново вніс цей законопроект (про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства - УНІАН), щоб зупинити їх дії. Вважаю, що це державницька позиція", - сказав президент.

Читайте такожУ Зеленського розповіли, про що він говорив зі "слугами народу" на засіданні фракції

КСУ проти антикорупційної реформи: деталі

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • 29 жовтня Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонується припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів».