НАБУ звинуватило Венедіктову у маніпуляціях / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Національне антикорупційне бюро України звинуватило генерального прокурора Ірину Венедіктову у маніпуляціях стосовно трьох справ, в тому числі у справі народного депутата від "Слуги народу" Олександра Юрченка.

Про це йдеться у заяві НАБУ у соціальній мережі Facebook.

У НАБУ заявили, що під час виступу генпрокурора у парламенті 15 вересня звучали маніпуляції, і зокрема, що Венедіктова не бачить підстав повідомляти про підозру народному депутату від "СН" Юрченку.

Відео дня

Читайте такожСуд арештував помічника нардепа Юрченка з можливістю застави в 1 мільйон гривень

Як заявили в антикорупційному відомстві, надані Офісу генпрокурора матеріали по справі народного депутата Юрченка "містили, з-поміж іншого, розсекречені протоколи здійснених НСРД, відповідно до яких народний депутат під час зустрічі із детективом "під прикриттям" повідомив, що необхідною умовою для внесення запропонованих правок та пропозицій до законопроекту є надання йому неправомірної вигоди у сумі та у спосіб, що будуть окремо повідомлені його помічником".

За даними НАБУ, помічник депутата "повідомив про те, що внесення правок буде коштувати 13 тис. доларів США", а 3 серпня Юрченко вніс до законопроекту потрібні пропозиції.

"Під час наступних зустрічей із детективом народний депутат підтвердив свою обізнаність із фактом передачі помічнику грошових коштів, а також повідомив, що для їх подальшого схвалення профільним комітетом ВР заявнику необхідно надати ще 200 тис. доларів США", - заявили в Бюро.

Крім того, 15 вересня НАБУ повторно надало до Офісу генпрокурора наявні матеріали кримінального провадження.

При цьому, як заявили в НАБУ, матеріали кримінального провадження, які обґрунтовують підозру народному депутату, ще 10 вересня вивчали прокурори ОГП.

"Близько 21:00 10 вересня 2020 року відбулася нарада за участі генерального прокурора, першого заступника директора Національного бюро та керівника Департаменту ОГП, під час якої доведено інформацію про обставини, встановлені слідством", - йдеться у заяві.

Корупційний скандал у Верховній Раді

  • 14 вересня заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк на засіданні Погоджувальної ради запропонував викликати до парламенту генпрокурора Ірину Венедіктову з приводу нібито вимагання хабаря у 200 тис. доларів одним з народних депутатів за ухвалення закону.
  • Позафракційний народний депутат Гео Лерос написав у Facebook, що нібито детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі помічника народного депутата Юрченка (фракція "Слуга народу").
  • Депутат від "Слуги народу" Олександр Качура повідомив у Telegram-каналі, що Юрченко добровільно пише заяву про вихід із фракції "Слуга народу".
  • Сьогодні, 15 вересня, Венедіктова заявила у парламенті, що на даний час не бачить підстав повідомляти про підозру Юрченку.
  • Водночас у САП повідомили, що помічнику народного депутата оголошено про підозру в пособництві в отриманні хабаря народним депутатом України.
  • За даними слідства, помічник нардепа виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів та підбурюванні щодо надання 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів - членів комітету для підтримки вказаних поправок.
  • Дії помічника народного депутата кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України – пособництво в отриманні неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.