Політолог пояснив, як треба реагувати Зеленському на рішення КСУ / фото УНІАН

Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко переконаний, що президенту Володимиру Зеленському зараз треба розраховувати рішення і дії з огляду на наслідки рішення Конституційного суду.

Про це Фесенко сказав у коментарі кореспонденту УНІАН.

Читайте такожУ Раді підготували заяву до генпрокурора про ймовірний злочин суддів Конституційного суду

Відео дня

Він зауважив, що є два сценарії – обрати заходи, передбачені законодавством, або вдатися до більш рішучих дій.

«Діяти в суто правовому полі - відреагувати, але скажімо - це буде окопна позиційна довга війна, поки не закінчуються повноваження окремих членів Конституційного суду. І треба, скажімо так, використовувати неформальні важелі у цій боротьбі - треба продемонструвати владу, але в межах правового поля і неформально також. Або більш рішучі дії», - сказав Фесенко.

При цьому сценарій більш рішучих дій з виходом поза правове поле є ризикованим, але в новітній історії Україні таке вже траплялося. 

«Це розпуск Конституційного суду. Вкрай ризикований революційний сценарій, але на контрреволюцію треба відповідати революційними методами», - наголосив Фесенко.

Раніше Фесенко назвав рішення КСУ щодо електронного декларування «контрреволюцією», яка створює великі ризики для безвізу та особисто Зеленського.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 28 жовтня в ЄС нагадали, що надання фінансової допомоги Україні пов'язане з незалежними, ефективними і вільними від політичного тиску антикорупційними органами.
  • Також у ЗМІ з'явилася інформація, що через рішення Конституційного суду в Євросоюзі можуть запустити механізм призупинення безвізового режиму з Україною. Зокрема медіа повідомляли про відповідний лист представника України при ЄС Миколи Точицького до віце-прем'єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Водночас у прес-службі Точицького відмовились надати УНІАН копію цього листа.