КСУ - Разумков відреагував на рішення КСУ новою заявою / фото УНІАН, Андрій Кримський

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає, що парламент може у «достатньо швидкому режимі» законодавчо врегулювати питання електронного декларування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в коментарі журналістам під час візиту до Німеччини, коментуючи рішення Конституційного суду України щодо електронного декларування.

Читайте такожРизик для безвізу і Зеленського: політолог пояснив, чим загрожує рішення КСУ

Відео дня

Говорячи про звернення, в тому числі й до нього, суддів КС з приводу нібито тиску на них, Разумков зазначив: «Тиск на будь-кого неприпустимий, на будь-яку гілку влади». При цьому він додав, що коли йдеться про антикорупційну реформу, то «вона більш ніж важлива для держави - і в середині держави, і назовні».

«Ви бачите реакцію наших іноземних партнерів - вона, м'яко кажучи, достатньо серйозна», - заявив Разумков. Він зазначив, що зараз йдеться про необхідність збереження тих досягнень, які «зроблені протягом цих років для того, щоб зробити більш відкритою систему боротьби з корупцією», щодо створення антикорупційних органів - НАБУ, САП, ВАКС.

«Це все маленькі, але важливі кроки в досягненні тієї головної мети - подолання корупції в державі Україна», - додав Разумков.

Голова ВР впевнений, що «достатньо швидко буде реакція як з боку парламенту, так і з боку президента, і ми будемо вирішувати скоріш за все на законодавчому рівні, допрацьовувати ті механізми, які є сьогодні для того, щоб ця система продовжувала працювати».

Він наголосив, що не може собі дозволити зруйнувати антикорупційну систему «ні влада, ні держава в цілому». «І особливо це важливо у зв'язку з тим, що фактично зранку заявили представники НАЗК», - додав Разумков.

За його словами, якщо не спрацює система перевірок декларацій, то «ми не зможемо обрати, а потім призначити на посади керівництво обласних органів місцевої ради, облрад фактично - керівника, заступника. І це паралізує вертикаль місцевого самоврядування», - наголосив Разумков.

Він зазначив, що в умовах децентралізації це призведе «до розбалансування вертикалі влади в державі».

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.