Раніше акції «Укрнафтобуріння» за рішенням суду були передані в управління АРМА / фото expro.com.ua

Міністерство фінансів України висловило сумніви щодо доцільності проекту розпорядження Кабінету міністрів України стосовно передачі арештованих активів підприємств, що розробляли Сахалінське родовище (ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", ТОВ "Сіріус-1", ТОВ "Сахалінське та ТОВ "Іст Юроуп Петролеум") в управління ПАТ "Укрнафта".

Як зазначається у висновку міністерства, що є у розпорядженні УНІАН, поточна ситуація, у якій опинилася компанія "Укрнафта", може поставити під загрозу належне забезпечення надходжень до бюджету від управління активами "Укрнафтобуріння".

"З метою забезпечення надходжень до державного бюджету від управління активами ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" та запобігання втратам держави внаслідок судових позовів вважаємо за доцільне розглянути питання визначення управителем державного органу або повністю підконтрольного державі державного підприємства, яке гарантовано забезпечить перерахування плати до державного бюджету", - зазначається у висновку Мінфіну.

Відео дня

У міністерстві зазначають, що у листопаді минулого року держава в особі Міністерства оборони України набула права власності на акції ПАТ "Укрнафта" усіх акціонерів, крім акцій, що належить НАК "Нафтогаз України". Однак, у разі якщо після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану майно, яке було примусово відчужене, збереглося, а колишній власник або уповноважена ним особа наполягає на його поверненні, таке повернення здійснюється в судовому порядку. Тобто вилучення корпоративних прав ПАТ "Укрнафта" може мати тимчасовий характер, що ставить під загрозу сплату цими підприємствами належної плати за управління до державного бюджету.

"Крім цього, на сьогодні всупереч вимогам статті 75 Господарського кодексу України не затверджено фінансовий план ПАТ "Укрнафта" на 2023 рік та в показниках проекту фінансового плану, який надавався на погодження до центральних органів виконавчої влади, не було передбачено діяльність з управління активами, на які накладено арешт", - додають у відомстві.

Більш того, у міністерстві наголошують, що на сьогодні досі не завершено державний фінансовий аудит діяльності ПАТ "Укрнафта" за період з 2017 по 2022 роки, а також відсутній дозвіл від Антимонопольного комітету на концентрацію активів.

"Порушення процедури визначення управителя Кабінетом Міністрів України може призвести до судових позовів до Кабінету Міністрів України щодо відшкодування збитків за рахунок коштів державного бюджету", - підсумовують у Мінфіні.

Як повідомляла ExPro Consulting, Антимонопольний комітет України також не підтримав відповідний проєкт розпорядження Кабміну щодо передачі активів "Укрнафтобуріння" в управління "Укрнафти" з огляду на відсутній дозвіл АМКУ на здійснення концентраціі і відсутність відповідного звернення від ПАТ "Укрнафта".

Раніше, як повідомляв Telegraf, політичний експерт Михайло Шнайдер розкритикував фінансовий план "Укрнафти", презентований новим керівництвом компанії. Так, замість зниження видатків на адміністративні цілі, "Укрнафта" пропонує збільшити їх на 507 млн грн – до 2,5 млрд грн. Можливим поясненням цьому є той факт, що управління - це зокрема й зарплати керівництва. Інші 2,5 млрд грн пропонується витратити на АЗС, що також є завищеним показником.

Довідка УНІАН. У квітні 2023 року за рішенням Печерського районного суду акції однієї з найбільших газовидобувних компаній України - "Укрнафтобуріння" були передані в управління АРМА. Відповідне рішення було ухвалене в рамках розслідування кримінального провадження щодо розробки Сахалінського родовища газу у Харківській області.

Акціонери "Укрнафтобуріння" вважають це рішення неправомірним та незаконним і наполягають на його перегляді.

Вас також можуть зацікавити новини: