Денис Шмигаль / REUTERS

Верховна Рада планує зобов’язати членів Кабінету міністрів при звільненні з посади звітувати на пленарному засіданні парламенту про виконану роботу.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в першому читанні проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку призначення та звільнення з посад членів Кабінету міністрів України» (№ 3195) проголосували 258 народних депутатів.

Законопроектом пропонується закріпити обов’язок члена Кабміну бути присутнім і звітувати про виконану роботу при розгляді питання про його звільнення (підставою звільнення була особиста заява урядовця про відставку) на засіданні комітету ВР і на пленарному засіданні ВР.

Відео дня

Читайте такожУ "Слузі народу" розповіли, коли ВР може розглянути призначення міністрів освіти та екології

Також пропонується врегулювати порядок подання такого звіту. Законопроектом передбачено закріпити право представника комітету ВР, до відання якого належить питання про звільнення члена Кабміну, на виступ під час розгляду цього питання Верховною Радою.

Крім того, планується доповнити Регламент ВР приписами, які врегульовують процедури призначення та звільнення Верховною Радою міністра оборони, міністра закордонних справ, порядок призначення на посади членів Кабінету міністрів за поданням прем’єр-міністра, припинення повноважень Кабінету міністрів, прем’єр-міністра та інших членів уряду.

При цьому ряд народних депутатів наголосили, що такі зміни треба вносити не в Регламент ВР, а в закон про Кабінет міністрів.

Відповідно до законопроекту, прем’єр-міністр звертається до ВР з поданням про призначення членів уряду, крім міністра оборони та міністра закордонних справ, впродовж 5 днів з дня одержання відповідної пропозиції від коаліції фракцій у Верховній Раді.

Читайте такожКабмін затвердив доопрацьований варіант програми своєї діяльності

На кожну посаду члена уряду вноситься одна кандидатура, до подання про призначення якої додаються власноруч підписані кандидатом відомості, передбачені Регламентом ВР.

Подання прем'єра до ВР щодо призначення запропонованих ним кандидатів на посади членів уряду представляє сам голова уряду.

Під час розгляду питання про призначення на посаду члена Кабміну кандидату надається можливість на пленарному засіданні ВР відповісти на запитання представників фракцій, народних депутатів.

Відкрите поіменне голосування щодо складу Кабінету міністрів може здійснюватися як списком, так і щодо окремих посад.

За результатами прийнятого рішення оформлюється постанова Верховної Ради.

Парламент вирішує питання про відставку, звільнення з посади чи дострокове припинення повноважень члена уряду впродовж 10 днів з дня надходження особистої заяви члена уряду (якщо вона надійшла під час чергової сесії Верховної Ради, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла у міжсесійний період), прийняття резолюції недовіри Кабміну, внесення прем'єр-міністром чи президентом відповідного подання чи надходження медичного висновку лікувального закладу.

Одночасно з поданням заяви про відставку член уряду подає до Верховної Ради письмовий звіт про свою діяльність на посаді члена уряду за період з дня набуття повноважень та до дня підписання ним заяви про відставку.

Читайте такожКабмін призначив першого заступника міністра закордонних справ

Заяву про відставку урядовця і його звіт розглядає комітет, до предмета відання якого належить попередній розгляд питання про звільнення відповідного члена уряду з посади.

Під час розгляду питання про звільнення урядовця у зв’язку з поданням ним заяви про відставку він бере участь у пленарному засіданні ВР і йому надається можливість відповісти на запитання депутатів, у тому числі щодо звіту про свою діяльність.

Перед прийняттям рішення за результатами розгляду питання про звільнення з посади урядовця у зв’язку з поданням ним заяви про відставку на пленарному засіданні Верховна Рада заслуховує звіт.

Рішення про звільнення уряду, прем'єра та інших членів Кабміну приймається Верховною Радою відкритим поіменним голосуванням у формі постанови більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

У законі про Регламент ВР пропонується визначити, що президент звертається до Верховної Ради з поданням про призначення прем'єр-міністра, міністра оборони та міністра закордонних справ протягом 15 днів з дня одержання відповідної пропозиції від коаліції фракцій.

У чинному положенні вказано лише, що подання президента про надання Верховною Радою згоди на призначення президентом прем'єр-міністра подається до ВР і розглядається у ній відповідно до Конституції, закону "Про Кабінет міністрів України" і Регламенту.

Читайте такожКабмін затвердив новий проект районування областей

У законі "Про комітети Верховної Ради України" планується встановити, що заява про відставку члена Кабінету міністрів (крім прем’єр-міністра) та звіт члена Кабміну, передбачений частиною 8 статті 206-1 Регламенту ВР, розглядається комітетом, до предмета відання якого належить попередній розгляд питання про звільнення відповідного члена уряду з посади.

Перед прийняттям рішення за результатами розгляду цього питання комітет заслуховує звіт відповідного члена Кабінету міністрів.

За відсутності відповідного члена уряду на засіданні комітету розгляд питання відкладається до наступного засідання.

У разі повторного неприбуття відповідного члена уряду на засідання голова комітету зачитує відповідний звіт самостійно.

Після цього комітет розглядає питання про відставку відповідного члена Кабміну.