У Білорусі тривають протести проти Лукашенка / REUTERS

Українські націоналісти можуть забезпечити захист, в рамках своїх можливостей – житло і юридичну допомогу білоруським патріотам, яким загрожує небезпека на Батьківщині.

Читайте такожБілорусь в жовтні чекає на делегацію з України, попри протести

Про це лідер партії “Національний Корпус” Андрій Білецький написав у своєму Telegram-каналі.

Відео дня

“Дорогі білоруси! Ми, українці, з тривогою та гордістю спостерігаємо за вашою боротьбою. У 2014 році ви прийшли на допомогу нам. Спочатку на Майдан, потім на Схід. Першим загиблим під час Революції Гідності був білорус з Гомеля Михайло Жизневський, націоналіст, герой України посмертно. Зі мною пройшли війну десятки хоробрих хлопців з Білорусі. Багато вже пустили коріння в Україні – не змогли повернутися на Батьківщину, де править бал колгоспний совковий тиран. Деякі наші білоруси повернулись і були схоплені спецслужбами Лукашенка, вони посаджені в тюрми. Тому ми, українці, перед вами в боргу”, – звернувся політик до жителів Білорусі.

Андрій Білецький зазначив, що просто зараз в протестах народжується нова Білорусь, лідером якої має стати не Лукашенко і не Тихановська.

“Залишу за дужками свої оцінки як білоруської влади, так і опозиції – прихід до влади Тихановської може не менше затиснути Білорусь в російські лещата, аніж Лукашенко. Але наразі мають значення не персоналії. У нинішніх протестах народжується нова Білорусь. Без колгоспної диктатури та нафталінового, очманілого від вседозволеності правителя. Я особисто і весь наш рух виражаємо підтримку новому поколінню білорусів, яке сьогодні загартовується на вулицях повсталих міст”, – написав Білецький.

Своє звернення Білецький також опублікував білоруською.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. Також із 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати.