Володимир Зеленський дав другу велику прес-конференцію, присвячену підсумкам його роботи на президентській посаді / фото-УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

У четвер, 20 травня, президент України Володимир Зеленський дав велику прес-конференцію, присвячену дворіччю його роботи на посаді президента України. 

Зустріч з представниками ЗМІ пройшла в Києві, на території авіазаводу "Антонов" в Києві і тривала майже три години.

Почав президент зі "солодкого" - у вступній промові пообіцяв побудувати країну без олігархів – "для 40 мільйонів українців, а не для сотні з Forbes", - а також боротися, з контрабандистами, пропагандистами, кримінальними авторитетами, злодіями в законі та іншим деструктивним елементом:

Відео дня

Ми будуємо країну, в якій будуть всі рівні перед законом

Щодо епохи бідності був лаконічний - мовляв, закінчиться тільки тоді, коли всі будуть платити податки. Але в порівнянні з іншими європейськими країнами Україна непогано проходить вже другий рік пандемії, вказав Зеленський. Але в порівнянні з якими саме, не уточнив.

Незабутнє святкування Дня Незалежності

За словами президента, відзначати 30-річчя незалежності українці будуть три дні і запам'ятають це назавжди.

  • 22 серпня відзначатимуть великих українців: це буде щорічна премія для тих, хто прославляє Україну за межами країни. 
  • 23 серпня будуть підняті величезні прапори по всій Україні і залишаться там назавжди. Тоді ж пройде перший саміт з деокупації півострова Крим: на "Кримську платформу" приїдуть багато представників різних країн, будуть підписані важливі документи. Запрошені президенти, прем'єри і глави МЗС різних країн.
  • 24 серпня пройде військовий парад до 30-річчя Незалежності: пройде на воді в Одесі і на суші в Києві.

Про Нафтогаз, його збитковість і звільнення Коболєва

Звільнення Коболєва та членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Зеленський пояснив фінансовими провалами.

"Нафтогаз" повинен наповнювати бюджет згідно обіцянок і планів. Вони напланували 11 млрд гривень збитків цього року для України. Як головний акціонер "Нафтогазу", уряд вирішив змінити правління, і я впевнений, що таких збитків не буде. Закриються офіси, які лобіювали тих чи інших людей або призначення в НАК, там великі гроші, і їх платять всі громадяни України.  

Прибуток НАК в 2019 році був забезпечений моєю особистою домовленістю з Володимиром Путіним - коли $3 млрд прийшли в наш бюджет

В одній з відповідей Зеленський зізнався, що листується з обвинуваченою у справі Шеремета Яною Дугар і навіть показав телеведучому телеканалу "НАШ" Максу Назарову своє листування з нею / Фото-УНІАН

Другий президентський термін

Говорячи про ймовірність висунення на другий президентський термін, Зеленський був лаконічний і сказав, що рано відповідати на таке питання.

На початку першої каденції, нагадаємо, він говорив, що має намір займати крісло тільки один термін.

Кримська платформа

За словами президента, ініціатива у вигляді "Кримської платформи" стане першим серйозним майданчиком у питанні залучення анексованого Криму до складу України. 

Він уточнив, що участь у Платформі в серпні візьмуть понад 30 країн, але їх список і представництва президент вважав за краще не перераховувати, а дочекатися відкриття майданчика.

"Це серйозний ризик для всіх країн, які приїдуть, в силу перспектив ускладнення відносин з Російською Федерацією, яка сприймає дуже болісно "Кримську платформу".  Це перший серйозний майданчик з деокупації Криму. Там будуть розглядатися різні кроки. Ми відкриємо постійно діючий офіс, де юристи, економісти та інші будуть займатися питаннями окупованого Криму, давати гуманітарну та юридичну допомогу. 

Я хочу підписати закони для Криму, для кримських татар, і встигнути їх підписати до старту "Кримської платформи". Також є ініціативи, пов'язані з безпекою в Чорноморському регіоні" 

"Не дочекаєтеся": в ході прес-конференції Зеленський заявив, що після двох років роботи на посаді президента добре себе почуває, знає, куди йти і з ким закінчить / фото - УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Про Володимира Путіна

Вкрай ухильно Зеленський відповів на запитання польського журналіста, що він думає про Володимира Путіна - після особистої зустрічі з ним і всіх подій, які відбулися після зустрічі. Характеристику дати відмовився.

 "У мене немає часу думати про президента Путіна, я думаю тільки про зустрічі в тому чи іншому форматі, які можуть привести до закінчення війни. Тому я дуже обережно ставлюся до характеристик, які можуть привести до загострення. Якщо говорити гаслами, ми будемо збільшувати можливість ескалації, і, якщо так станеться, я цього собі не пробачу. Спочатку треба завершити війну, а потім я скажу, що і про кого думаю."

При цьому Зеленський уточнив, що переговори між Офісом президента і російською стороною для організації зустрічі на нейтральній землі вже розпочаті.

Про війну на Донбасі

Президент багато говорив про те, як має намір зупинити війну - наприклад, що хоче винести питання врегулювання на Донбасі на всеукраїнський референдум.

Але при цьому пообіцяв все влаштувати без "зради", так як він "гарант Конституції".

"Будуємо країну без війни, це важкий шлях, не дуже швидкий, по цеглинці збираючи цей мир. І ми розуміємо, що мир повинен бути міцним, назавжди, і це залежить від міцності нашої армії. Вона повинна бути сильною - на суші, на воді, в повітрі, в кіберпросторі", - говорив Зеленський.

Про Віталія Кличка та обшуки в оточення мера

Несподівано жорстко український лідер пройшовся по столичному меру. Після рутинних компліментів спортивній кар'єрі Кличка швидко перейшов до практичної частини:

"Щодо обшуків - це питання до правоохоронців, які провели чи то 50, чи то 60 обшуків у оточення Кличка. Не треба було красти з бюджету України. Я з його оточенням не знайомий. У нього є вся повнота влади"

Також Зеленський дав зрозуміти, що не вважає Кличка своїм конкурентом на президентських майбутніх виборах. 

По-перше, ще про другий термін ніхто не говорив.
По-друге, Кличка вибирала не Україна, а Київ.
По-третє, є соцопитування, які все пояснюють.
По-четверте, мій голова Офісу не бере хабарі, тому ми не конкуренти.

Підводячи риску під темою звільнення Степанова, Зеленський заговорив афоризмами:" іноді так буває, що хочеш слави, а отримуєш голосування " / фото - УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Про звільнення Степанова

За словами президента, проблеми в роботі Степанова стали останнім часом настільки серйозними, що більше тягнути з його звільненням було неможливо:

"Я боявся змінювати главу МОЗ під час епідемії через острах дестабілізації. Я знаю, через що ускладнилися відносини Шмигаля і Степанова, і був повністю на боці прем'єра. Прийнято рішення по Степанову було тому, що в такому режимі більше було працювати неможливо. Дестабілізація була як всередині МОЗ, так і між іншими міністерствами, а також був конфлікт з головним санітарним лікарем Ляшком. Далі було чекати не можна"

Кілька разів Зеленський уточнив, що Степанов відмовлявся співпрацювати з Ляшком, Шмигалем та іншими для вироблення комплексного вирішення проблем. 

"Вирок Порошенко"

Нарешті прояснилося і довгограюче питання щодо "я ваш вирок" на адресу Петра Порошенка. І противникам, і прихильникам п'ятого президента України можна переставати турбуватися - за версією Зеленського, вироком для Порошенка він вже став. А також передбачив, що екс-глава держави буде покараний "кармою".

Я вже став його вироком, він просто не усвідомлює, що сталося.

Він багато чого зробив серйозного, поганого, коли був президентом України. Все це дійде, це карма - крім правоохоронних органів, це і карма. Ми тільки поверхнево бачимо, що і для кого було зроблено. Це відбувалося у них щодня. Це був жах. Я не хочу говорити про їхні операції, кроки, бізнес, спеціальні блокади різних напрямків для заробляння грошей, про Крим, багато всього. 

Я вважаю, що найстрашніше, що він сам не розуміє, що для нього людина – це ніщо, і це нічим виправити не можна: ні досвідом, ні освітою, нічим. Це або є, або ні. Я став для нього вироком, коли пішов у президенти"

Дебіли в команді

Відповідаючи на запитання Дмитра Гордона про "Мілованова, який сам визнав, що дебіл", Миколу Тищенка та інших політичних діячів, що становлять частину його оточення, Зеленський визнав, що йому іноді буває соромно через дії деяких людей з його команди, які впливають на його рейтинг.

"За деякі кроки деяких людей, які поруч зі мною є були, дійсно соромно. Я вважаю, що якщо це невеликі промахи, то треба пробачити, і вони повинні виправляти ситуацію і показувати це, тому що завжди людям треба давати другий шанс", - заявив Зеленський.

Мілованова президент назвав "крутим фахівцем", який "рефлексує і нестриманий", але "дуже сильно допомагає".