Подана Україною у 2008 році заявка на отримання ПДЧ в НАТО досі є чинною \ фото REUTERS

У Організації північноатлантичного договору (НАТО) озвучили умови отримання Україною Плану дій щодо членства (ПДЧ) за кілька років.

Читайте такожКулеба пояснив, чому Київ не буде повторно подавати заявку на ПДЧ в НАТОПро це голова Постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат від фракції "Слуга народу" Єгор Чернєв повідомив у Facebook після онлайн-спілкування із заступником генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

"Україна буде в НАТО. І вже у найближчі кілька років може отримати ПДЧ - План дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі. Але до того нам потрібно впровадити низку реформ, передбачених щорічними національними програмами", - наголосив Чернєв.

Відео дня

За його словами, реформи, які має впровадити Україна для отримання ПДЧ, охоплюють політичні, економічні, оборонні, ресурсні, безпекові та правові аспекти. "Насамперед, це, звісно, реформа СБУ, впровадження парламентського контролю над сектором безпеки та оборони та новий закон про державну таємницю", - заявив Чернєв.

"Звичайно, з політичних міркувань наші західні партнери не заявляють прямо, що готуються прийняти Україну до НАТО. Але надання ПДЧ автоматично означає, що країна стає кандидатом і, після завершення всіх необхідних реформ, вступає до Альянсу. Тому давайте менше слухати проросійських пропагандистів та доморощених "всепропальщиків", які заявляють, що нас ніхто ніде не чекає, і просто працювати над реформами. Доля нашого вступу до НАТО - тільки у наших руках", - заявив депутат.

Курс України на вступ до НАТО

8 жовтня президент Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном заявив, що Україні потрібен План дій щодо членства в НАТО.

31 жовтня 2019 року заступник генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Беттіна Каденбах заявила, що в Альянсі не бажають спекулювати щодо часових рамок отримання Україною ПДЧ.

25 жовтня 2019 року на той момент віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що подана Україною у 2008 році заявка на отримання ПДЧ в НАТО досі є чинною, тому нову подавати не потрібно.