Фото УНІАН

Сто п'ятдесят один депутат звернувся до генпрокурора Ірини Венедиктової щодо кримінального переслідування Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка.

Про це свідчить відповідне звернення депутатів до генпрокурора. 

Зазначається, що таким чином депутати відреагували на звернення багатотисячного трудового колективу групи компаній «Укрлендфармінг», який стурбований 5 років кримінальним переслідуванням Бахматюка з боку НАБУ у справі про нібито незаконне відшкодування ПДВ при будівництві двох птахофабрик – «Авіс» і «Чорнобаївська».

Відео дня

Зокрема, співробітники компанії акцентують увагу на тому, що така ситуація негативно впливає як на них самих, так і на інтереси держави, її економічну безпеку.

«Катастрофічна ситуація загрожує знищенням 30 тис. робочих місць і істотними втратами для державного бюджету», - сказано у зверненні. 

У свою чергу, депутати зазначають, що група компаній «Укрлендфармінг» є одним з важливих елементів української економіки та експортного потенціалу України.

«Ще рік тому в компанії працювало 30 тис.працівників, 13 тис. з яких, станом на 2021 рік, вже втратили роботу через закриття 37 підприємств»,- сказано у зверненні.

При цьому за 10 років агрохолдинг інвестував в економіку країни понад 3 млрд дол., за останні роки сплатив близько 7,7 млрд грн податків, створював 1% ВВП України, а також продовжує відігравати важливу роль у соціальному житті міст і сіл у 22 областях України. 

Депутати зазначають у зверненні, що переслідування власника «Укрлендфармінгу» не має під собою жодних підстав і шкодить економіці.

«У нас викликає серйозне побоювання 5-річне переслідування НАБУ цього підприємства без єдиного доведеного в суді порушення з боку компанії та її засновника», - акцентують депутати у зверненні.

Згідно зі зверненням, схожа ситуація спостерігається у справі про нібито нецільове використання «VAB-банком» рефінансування від Нацбанку, яке 5 разів закривалося різними слідчими органами у зв'язку з відсутністю складу злочину та у 2019 році було знову штучно відкрито.

«Весь цей час компанія та бюджет країни несли фінансові та репутаційні втрати», - зазначили депутати.

Крім цього, депутати вказують на той факт, що Печерський суд вже визнав конфлікт інтересів з боку директора НАБУ Артема Ситника в справах проти Бахматюка, але це рішення досі не виконано і тепер вимагає уваги з боку генпрокурора.

«Звертаємося до вас з проханням взяти під особистий контроль дотримання законності у вищезазначених справах і виконання рішення Печерського районного суду міста Києва», - сказано в повідомленні.

Зокрема, депутати закликають розглянути клопотання адвоката Бахматюка, забрати справу VAB-Банку в НАБУ та передати незаангажованим слідчим органам. 

Як повідомлялося, раніше народний депутат Павло Павліш також заявив про можливість створення слідчої комісії з питання переслідування НАБУ Бахматюка, для створення якої якраз вистачає 150 голосів нардепів.