У директора НАБУ Ситника немає шансів на політичну кар'єру / фото УНІАН

Попри весь піар, яким супроводжується діяльність НАБУ, і десятки піарників в штаті відомства, у його директора Артема Ситника немає шансів залишитися в політиці після відходу з бюро.

Така думка висловивши керівник Центру "Третій сектор", політтехнолог Андрій Золотарьов.

"Піар-складова в роботі НАБУ спочатку була одним з домінуючих факторів, тобто мета була саме голосно «протрубити», «прокукурікати». НАБУ будувалося під контролем і впливом наших зовнішніх партнерів, а вони прекрасно розуміють роль інформаційної складової. Там розуміють, що в наш час важливіше здаватися, ніж бути. Ну ось НАБУ і здається антикорупційною структурою, хоча, насправді, якщо судити по її ефективності, вона такою не є. Діяльність НАБУ більше нагадує риболовлю на телеканалі «Діскавері» - захоплення піар-ефектами і грою в політику неминуче позначається на ефективності роботи», - зазначив політолог.

Відео дня

При цьому, на його думку, піар дійсно якийсь час допомагав НАБУ «триматися на плаву». Однак, українці вже зрозуміли, що за цим піаром немає реальних успіхів.

"Рейтинг довіри до НАБУ радикально впав. Тому що, якщо в тактичних питаннях їм і вдається домагатися непоганих результатів, але стратегічно тренд все одно абсолютно очевидний. Переломити цю тенденцію піарники, якими б вони там не були професійними, не в змозі", - зазначає експерт, вказуючи на те, що провал роботи відомства ставить хрест на політичній кар'єрі його директора Артема Ситника.

«У свій час прізвище Ситника з'являлося в президентських опитуваннях. Але в світлі результатів роботи НАБУ і скандалів навколо його персони, ці шанси обнуляються. Зробити з нього сильну і чесну руку вже не вийде, це абсолютно очевидно. Людина, щодо якої є адмінпротокол про корупцію, яка очолює антикорупційний орган, — це український оксиморон. При цьому харизми у нього теж немає", - зазначає політолог.

На його думку, не зможе Артем Ситник очолити і партію "Голос".

"Такий союз "Голос" не врятує, і Ситника теж. Тобто якихось серйозних політичних перспектив у Ситника немає. Хіба що він може влитися в якийсь "грантоїдський" політичний кооператив під новою вивіскою і отримати мандат депутата. Ніша щирих віруючих в євроінтеграційні перспективи України і, власне, колінопохитних перед Заходом у нас 5-7% набереться. Інша справа, чи візьмуть його? Але якщо сильно попросять старші товариші з лондонського або Вашингтонського «обкому", то, звичайно, візьмуть. Але самостійної фігури він з себе вже не представляє. У 2015-2016 роках всі сподівалися, що НАБУ буде випалювати корупцію розпеченим залізом, але ці надії не виправдалися. Ситник не показав ефективності, замість цього тільки низка скандалів, постійний інформаційний галас, гра в політику. Все це не кращим чином позначилося на його паблісіті», - зазначає експерт.

Водночас політолог виключає варіант, що після звільнення з НАБУ Ситник просто поїде в США на пенсію.

"Це навряд чи - він ще дуже молода людина. Як я вже сказав, мандат депутата він роздобути може. Буде ходити по телевізійних ток-шоу і розповідати, як йому не дали працювати", - припустив експерт.

Нагадаємо, раніше Артем Ситник був визнаний винним у корупції, оскільки не заплатив за елітний відпочинок в мисливському господарстві в Рівненській області.

Минулого року Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро. Однак піти у відставку той відмовився.