Малюська заявив про незворотність наслідків рішення Конституційного суду / фото УНІАН

Міністр юстиції Денис Малюська заявляє, що шкода, завдана рішенням Конституційного суду щодо НАЗК, є незворотною.

Про це він заявив у ефірі Громадського радіо.

За словами Малюськи, президентський закон передбачає відновлення дії кримінального кодексу і статті, яка передбачає відповідальність за недостовірне декларування, «але є проблема, яка виникне, очевидно, на стадії застосування цього закону – це пряме положення Конституції про заборону зворотної дії у часі».

Відео дня

«Я очікую, що по тих провадженнях, які були до винесення рішення Конституційного суду, ці кримінальні провадження до суду не потраплять і до вироків не дійдуть, і в цьому конкретному аспекті шкода, завдана рішенням КСУ, є незворотною», - зазначив він.

На його думку, «виключно з мотивів правил положень Конституції повернути ситуацію повністю уже не вдасться».

«Що стосується самого процесуального механізму і кримінальної відповідальності за подальше не достовірне декларування, – то цей закон проблему вирішує, але шкода, що окремі наслідки рішення КСУ є невідворотними», – додав Малюська.

Читайте такожУсі ключові реформи опинилися під загрозою через рішення КСУ - Малюська

Атака КСУ на антикорупційні органи: хронологія подій

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.
  • Голову КС Олександра Тупицького викликали на допит до Державного бюро розслідувань на 2 листопада.