М / Фото REUTERSБайден провів телефонну розмову з Путіним / Фото REUTERS

Телефонна розмова між президентом США Джо Байденом і російським президентом Володимиром Путіним є свідченням повернення нової американської адміністрації до світового порядку з традиційними цінностями.

Таку думку висловив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі РБК-Україна.

"Безумовно, новий президент США відразу активно включився в глобальний порядок денний. На мій погляд, телефонна розмова між Байденом і Путіним - це позначення ключового пріоритету нової адміністрації, свого роду сигнал: ми повертаємося до світового порядку з традиційними цінностями і традиційною жорсткістю стосовно тих, хто порушує правила", - зазначив Подоляк.

Відео дня

В ОП відзначили позицію Байдена, який заявив про свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте такожБайден у розмові з Путіним підтвердив підтримку суверенітету України - Білий дім

"Джо Байден не просто підтвердив ключову позицію щодо безумовної підтримки Америкою суверенітету і територіальної цілісності України. Але поставив питання підтримки нашого суверенітету фактично першим - в контексті загальновідомих загроз і ризиків з боку Росії проти правил і цінностей цивілізованого світу", - додав Подоляк.

Він вважає, що Росія зможе відновити відносини з США тільки в разі припинення агресивної політики.

"І найперше в цьому - припинення агресії проти України, повернення Росією всіх наших тимчасово окупованих територій, відмова від підтримки різних незаконних збройних бандформувань. Президент Байден акцентував це дуже чітко, предметно і системно", - резюмував він.

Розмова Джо Байдена з Путіним

  • Під час першої телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним президент США Джо Байден порушив питання, зокрема щодо російської хакерської атаки на інфраструктуру компанії SolarWinds, щодо втручання у вибори в США у 2020 році, а також отруєння критика Кремля Навального. Також Байден наголосив, що США твердо відстоюватимуть свої національні інтереси.
  • Окрім цього, Байден у розмові з Путіним заявив про підтримку суверенітету України.
  • Також вони обговорили готовність країн продовжити дію нового Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START).