Саакашвілі - українських спостерігачів не пустили на вибори в Грузії: що відомо про скандал / УНІАН

30 українських народних депутатів не впустили на парламентські вибори в Грузії 31 жовтня.

Про це у Facebook заявила депутатка від «Слуги народу» Єлизавета Ясько.

Делегацію з Києва запросила до Грузії політична партія Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух». Українців вже зареєстрували на сайті грузинської ЦВК як спостерігачами.

Відео дня

Читайте такожЗахоплення влади: проти суддів КС відкрили кримінальне провадження

20 жовтня влада Грузії скасувала дозвіл на прийом літака з України. Ясько додала, що таке рішення «йде врозріз з цими раціональними міркуваннями».  

Депутатка не приховує, що українські політики підтримують контакти з партіями – учасниками грузинських виборів, і називає такий тип відносин «нормальним політичним процесом».

За її словами, партія Саакашвілі запросила українців, оскільки тамтешню опозицію хвилює низька кількість міжнародних спостерігачів на виборах.

«Одна з ключових проблем цих виборів – критично мала кількість іноземних спостерігачів. Грузія сильно обмежила міжнародне авіасполучення через COVID-19 та закрила наземний кордон з усіма сусідами», – написала Ясько.

Рішення погодитися на пропозицію «ЄНР» була ініціативою кожного депутата окремо: вартість за авіапереліт парламентарі оплачували власним коштом.

Парламентські вибори в Грузії відбудуться 31 жовтня. За даними місцевих ЗМІ, суттєву підтримку може отримати опозиційна партія «Єдиний національний рух», яку пов’язують з Міхеїлом Саакашвілі. Напередодні члени політичної сили вже виступили з заявою, що запропонують кандидатуру екс-президента на посаду прем’єра, якщо пройдуть до парламенту.

Взаємини Тбілісі та Києва погіршилися після призначення Міхеїла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ в Україні, проти якого на Батьківщині відкрито низку кримінальних проваджень. Ситуацію загострюють регулярні заяви самого екс-глави Грузії щодо чинної влади країни. 

Саакашвілі у Грузії та в Україні: що відомо

  • Саакашвілі покинув Грузію у 2013 році, на Батьківщині проти нього відкрили низку кримінальних справ. Колишнього президента, зокрема, звинувачували у перевищенні повноважень при розгоні акції опозиціонерів 2007 року, розгромі телекомпанії «Імеді» та вилученні власності в засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.
  • В українську політику Саакашвілі потрапив навесні 2015 року. Тоді п’ятий український президент Петро Порошенко призначив його головою міжнародної ради реформ та дав йому українське громадянство. У 2018 році політика вислали з України до Польщі за перетин українсько-польського кордону за «загубленим паспортом».
  • У травні 2019 року Зеленський повернув українське громадянство Саакашвілі, після чого той повернувся до України.