Особи хотіли отримати процесуальне рішення про закриття провадження - постанову / Фото УНІАН

До підкупу керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Миколи Злочевського можуть бути причетні співробітники Офісу генпрокурора.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив директор НАБУ Артем Ситник.

Він повідомив, що під час первинних переговорів була озвучена пропозиція про надання хабаря у розмірі 1 млн доларів за передачу справи іншим слідчим органам.

Відео дня

Читайте такожХабар для Холодницького і Ситника: у справі про підкуп затримали трьох осіб (фото)

“Після відмови в одержанні цих коштів було запропоновано 5 млн доларів, але вже за закриття кримінального провадження і принципово - до 14 червня (дня народження Злочевського - УНІАН)", - зазначив директор НАБУ.

Особи, які намагалися підкупити керівництво САП і НАБУ, хотіли отримати процесуальне рішення про закриття провадження - постанову.

Крім того, за словами Ситника, особи, які передавали хабар, хотіли переконатися, що справа все ж таки закрита, і це вказано у реєстрі досудових розслідувань.

"Зараз на причетність до цього злочину також перевіряються представники Офісу генпрокурора, які за домовленістю з затриманими особами передавали їм інформацію, що справа дійсно закрита, про що міститься інформація у реєстрі", - зазначив Ситник.

Своєю чергою керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що вчора з флешки однієї з працівниць Офісу генпрокурора, яка посідає адміністративну посаду, здійснювався онлайн моніторинг ЄРДР з приводу наявності там даних про закриття провадження.

“Я сподіваюсь, що генпрокурор, яка вміє оперативно проводити службові розслідування, цього разу не засекретить його, а проведе службове розслідування за цим ганебним фактом і повідомить суспільство про його результати”, - зазначив він.

Ситник уточнив, що справа одноепізодна та нескладна, тому суд може швидко її розглянути.

Крім того, за його словами, слідство має достатньо доказів проти фігурантів.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня у САП поінформували про затримання високопосадовця управління ДФС у м. Києві та інших осіб, які намагалися підкупити керівництво НАБУ та керівника САП за закриття кримінальної справи.

Сьогодні, 13 червня, Ситник заявив, що керівників правоохоронних органів намагалися підкупити за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Миколи Злочевського. Справа стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний бізнесмену Сергію Курченку банк, і в легалізації цих коштів.

Було затримано трьох осіб, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенко. Друга затримана особа, за попередніми даними, мала стосунок до компанії Burisma та є довіреною особою Злочевського, третя особа - колишній працівник ДФС, який також є довіреною особою Злочевського.

Довідка УНІАН. Справа стосується розслідування стосовно бізнесмена Курченка, який підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Фігурантами “справи Курченка”, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-глава АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Злочевський, чинний на той момент заступник глави АПУ Філатов та інші топ-чиновники.

Загалом у ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, у тому числі високопосадовцям, з них 12 - високопосадовці центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 - керівники обласних державних адміністрацій, 14 осіб - з керівного складу державних підприємств.