Артем Ситник / фото УНІАН

ДБР має розслідувати невиконання Артемом Ситником рішення Конституційного Суду України про незаконність його призначення на посаду директора НАБУ.

Про це йдеться в заяві народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Іллі Киви, оприлюдненій на сього сторінці в соцмережі Facebook.

«28 серпня Конституційний Суд України прийняв рішення про неконституційність указу Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ. З огляду на те, що правові підстави у вигляді акту про його призначення перестали існувати, він не має права здійснювати повноваження директора НАБУ з моменту прийняття відповідного рішення КСУ. Однак Ситник, знаючи достовірно про таке рішення суду, не вчинив жодних дій для виконання рішення суду і завершення свого перебування на посаді, навіть навпаки - він продовжив називати себе директором НАБУ і здійснювати дії по виконанню повноважень, чим умисне не виконує рішення суду», - йдеться в документі.

Відео дня

Ілля Кива підкреслює, що Артем Ситник фактично самовільно привласнив владні повноваження і звання службової особи.

«Після втрати повноважень, ігноруючи те, що директор несе відповідальність за діяльність НАБУ, зокрема, законність здійснюваних оперативно-розшукових заходів, досудового розслідування, дотримання прав і свобод осіб, А.Ситник продовжив організовувати роботу НАБУ. Він також продовжує видавати накази, розпорядження, доручення, які є обов'язковими для виконання співробітниками НАБУ, займається питаннями щодо заохочення та дисциплінарних стягнень стосовно працівників НАБУ, а також видає дозволи на використання коштів фонду спеціальних оперативно-розшукових і слідчих дій НАБУ. Він має доступ до держтаємниці», - зазначає нардеп.

При цьому він підкреслює: «Все вищевикладене свідчить, що в діях Ситника містяться ознаки злочинів, передбачених ст.382 КК України (невиконання судового рішення) і ст.353 КК України (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи). Прошу вас внести відомості в ЕРДР і розпочати кримінальне провадження щодо А. Ситника», - йдеться в заяві.