Тупицького перевіряють на участь у злочинній організації / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Читайте такожПосли США, ЄС та Японії зустрілись з головою КСУ на фоні скандального рішення щодо незаконного збагачення (фото)

Про це повідомив виконувач обов’язків директора ДБР Олексій Сухачов, передає прес-служба ДБР.

Відео дня

"Слідчими ДБР розслідується низка кримінальних проваджень, у яких слідчим шляхом перевіряється голова Конституційного суду України на вчинення злочинів у складі злочинної організації", - зазначив він.

За версією відомства, наразі досліджується "вплив злочинної організації на діяльність господарських судів, винесення ними неправосудних рішень в інтересах наближених осіб для незаконного відчуження майнових активів".

Тупицького перевіряють на участь у злочинній організації, вчинюваних у її складі злочинах, а також у вжитті заходів до приховування злочинів.

Читайте такожГолова КСУ не задекларував в Криму землю, яку купив під час окупації – "Схеми"

Скандальне рішення КСУ про декларації: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Сьогодні, 29 жовтня, на засідання РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.