Більшість українців проголосували б за партію "слуга народу" / фото УНІАН

Партія "Слуга народу" залишається одноосібним лідером електоральних симпатій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в оприлюднених на прес-конференції результатах загальнонаціонального дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

"Пропрезидентська партія "Слуга народу" попри падіння своїх рейтингів залишається одноосібним лідером електоральних симпатій: якби вибори до парламенту відбулись у цю неділю, за неї готові проголосувати майже 30% виборців, які визначились зі своїм голосом і пішли би на виборчі дільниці", - заявили соціологи.

Відео дня

Водночас дещо зросла кількість симпатиків "Опозиційної платформи - За життя", за яку сьогодні готові проголосувати майже 22% виборців.

"На третьому місці "Європейська солідарність" - трохи менше 16%. До парламенту також проходить "Батьківщина" - більше 11%. Трохи нижче прохідного бар’єра набирає "Сила і честь" - 4,6%. Інші партії, як от Радикальна партія Ляшка, Партія Шарія, "Свобода" та "Голос" розмістилися значно нижче виборчого бар’єра і на сьогодні не претендували б на потрапляння до Верховної Ради", - йдеться у результатах опитування.

При цьому в голосуванні за партії є чіткі регіональні та вікові відмінності. Так, "Слуга народу" значно більше голосів здобуває серед молодших респондентів - 6 із 10 її виборців молодші за 40 років.

"На противагу "ОПЗЖ" має "пенсіонерський" характер. 7 із 10 виборців "ОПЗЖ" старші 50 років, а майже половина - старші 60 років. Половина з усіх виборців "ОПЗЖ" проживає на сході та півдні", - зазначають автори дослідження.

"Європейська солідарність", натомість, має кардинально іншу картину - практично всі виборці цієї партії проживають на заході та у центрі країни, а на сході та півдні живе менше 14% усіх тих, хто збирається голосувати за "ЄС".

Скріншот

Читайте такожОпитування: вступ до ЄС підтримують майже 60% українців, членство в НАТО - кожен другийСправка

Загальнонаціональне дослідження проводилось фондом "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.