Росія має виконувати Мінські домовленості / фото ua.depositphotos.com

Постійний представник США при ОБСЄ, посол Майкл Карпентер назвав три безпекові передумови, які Російська Федерація, як країна-окупант, має виконати для виконання Мінських домовленостей.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Карпентер сказав під час віртуального брифінгу для журналістів на платформі ZOOM за підсумками засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Дипломат підтвердив, що Україна брала участь у сьогоднішньому засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Відео дня

"Якщо говорити про конфлікт в Україні, українська сторона сказала, що віддана виконанню Мінських домовленостей 2014-2015 років як способу урегулювання конфлікту", - сказав Карпентер.

Посол додав, що Україна з цією метою здійснює широкі заходи, а США підтримують українські зусилля.

"Проте, я відзначив би, що Мінська домовленість 2015-го року (комплекс заходів із виконання Мінських домовленостей - УНІАН) говорить про ряд положень, які потрібно виконати для того, аби Україна забезпечила суверенітет і територіальну цілісність з повним контролем над її міжнародним кордоном. І перший елемент цієї домовленості вимагає стійкого режиму припинення вогню, відведення важкого озброєння з погоджених зон і безперешкодний доступ для спостерігачів ОБСЄ по всій території частини східного Донбасу, яка перебуває під контролем Росії. І ці три умови не були виконані. Тож, м'яч насправді перебуває на російській стороні", - наголосив Карпентер.

"Як тільки ці базові безпекові передумови будуть виконані, тоді ми можемо продовжити роботу над втіленням Мінської домовленості", - заявив Карпентер.

Читайте такожЛавров у ОБСЄ заявив про неприйнятність перегляду Мінських угод

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня 2021 року МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ та США про "гарантії безпеки" та проект угоди про заходи із забезпечення безпеки Росії та держав-членів НАТО. Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України до Альянсу, а також "від будь-якої військової діяльності на території України". Також РФ пропонує США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни до НАТО.

У зв'язку з цим 10 січня у Женеві відбувся діалог зі стратегічної стабільності між США і РФ, 12 січня - засідання Ради НАТО-Росія, а сьогодні, 13 січня, - засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що на засіданні Постійної ради ОБСЄ заявили про консолідовану підтримку України в умовах неправомірних ультиматумів з боку Російської Федерації.

Постійний представник США при ОБСЄ, посол Майкл Карпентер рішуче виступив проти шантажу і агресії Російської Федерації.

У Брюсселі 12 січня на засіданні Ради НАТО-Росія обговорювались питання безпеки у Європі. Після засідання країни-члени НАТО закликали РФ негайно зменшити напруження біля України і утриматися від агресивного розміщення військ, а також закликали Росію вивести війська з України, у тому числі з Криму.

Крім того, країни-члени НАТО на зустрічі з РФ підтвердили політику "відкритих дверей" стосовно прийняття нових членів. Також усі країни-члени заявили, що не відмовляться від розміщення військ на східних рубежах Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: