Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада України 276 голосами "за" ухвалила у другому читанні та в цілому Закон "Про віртуальні активи" (законопроєкт № 3637). Цей закон дозволить створити в Україні прозорий і цивілізований ринок віртуальних активів, у тому числі ринок криптовалют.

Про це у Facebook заявив голова Національного банку України Кирило Шевченко.

"Віртуальні активи, зокрема й ті, що ми звикли називати криптовалютою, отримали визначений юридичний статус, а учасники ринку – право на захист та роботу в правовому полі", - написав Шевченко.

Відео дня

За словами голови НБУ, закон відкриває можливість для легальної роботи в Україні міжнародних бірж, на яких відбуваються торги віртуальними активами. Технологічні інновації також сприятимуть залученню інвестицій.

Наступним кроком має стати розробка і впровадження підзаконних нормативно-правових актів, які захистять українських гравців ринку від загрози шахрайства і знецінення їх заощаджень.

При цьому голова НБУ окремо акцентує на тому, що єдиним законним платіжним засобом в Україні залишається гривня.

Паралельно Нацбанк вивчає можливість випуску е-гривні - цифрової валюти від центробанку.

"Одним із потенційних напрямів дослідження випуску е-гривні ми вбачаємо її використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами). Це може створити нову інфраструктуру, яка б виконувала роль ефективного шлюзу між реальною економікою та ринком віртуальних активів", - додав Шевченко.

Нагадаємо, нещодавно Кирило Шевченко до 25-річчя введення в обіг гривні відкрив у Києві "Музей гривні просто неба".