У ЄС відреагувати на втручання Угорщини в українські вибори / фото REUTERS

У Європейському Союзі сподіваються, що Україна і Угорщина врегулюють усі суперечки на принципах добросусідських відносин.

Про це на онлайн-брифінгу у Брюсселі заявив речник із закордонних справ і політики безпеки у Європейській службі зовнішніх зв'язків Петер Стано.

«Єдине, що може зробити ЄС, так це заохотити усіх, хто причетний до двосторонніх питань, спробувати урегулювати їх, ґрунтуючись на цінностях і принципах Євросоюзу та ґрунтуючись на принципах добросусідських відносин», - зазначив він.

Відео дня

Щодо європейських прагнень України, Стано зауважив, що може лише підтвердити заяви, раніше виголошені від імені усіх 27 країн-членів Євросоюзу.

«Україна - це важливий сусід, це країна, з якою ми маємо багато зв'язків величезної співпраці. У нас є Угода про асоціацію, яка є найбільш амбіційною серед усіх наших партнерів. Ми, як Європейський Союз, налаштовані продовжувати цю дуже тісну співпрацю з Україною для того, аби наблизити її якомога ближче до ЄС», - наголосив він і додав, що у цьому процесі враховуватимуться, зокрема, досягнення влади України у виконанні критеріїв, визначених європейською стороною.

Речник ЄС запевнив, що зміни у політиці Євросоюзу стосовно України немає.

Читайте такожСкандал з "сусідським" втручанням у вибори набирає обертів: Угорщина починає шантажувати Україну підтримкою євроінтеграції

Втручання Угорщини у місцеві вибори в Україні: що відомо

  • 19 жовтня Громадянська мережа ОПОРА звернулась до українського МЗС з проханням відреагувати на порушення вимог законодавства угорськими посадовцями. За даними спостерігачів мережі, 8-9 жовтня держсекретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття, зокрема в Ужгородський та Берегівський райони, здійснив агітацію на користь політичної партії «КМКС «Партія угорців України».
  • 26 жовтня у МЗС вручили ноту протесту послу Угорщини Іштвану Ійдярто у зв'язку з агітацією угорських офіційних осіб у день місцевих виборів на Закарпатті.
  • 27 жовтня стало відомо, що Київ заборонив в'їзд двом угорським посадовцям, а у Будапешті назвали це рішення «жалюгідним». «Цим Україна надсилає повідомлення... що вона відмовляється від угорської підтримки її зусиль з євроатлантичної інтеграції», - наголосив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.