Україні радять привести законодавство відповідно до Конституції / фото УНІАН

Євросоюз радить Україні якомога швидше змінити законодавство, що стосується антикорупційних органів, зокрема НАБУ.

Крім того, застерегли від впливу на незалежність Бюро. Про це заявив речник ЄС із зовнішньої політики Петер Стано в коментарі DW.

Читайте такожЗ'явилася реакція США та ЄС на рішення Ради щодо САП, яке пов'язують з безвізом

Відео дня

Ми взяли до уваги рішення Конституційного суду щодо НАБУ. Наслідки цих рішень треба буде оцінити. ЄС закликає український парламент змінити відповідне законодавство та привести його у відповідність до Конституції якомога швидше, — сказав він.

Речник нагадав, що незалежність «антикорупційної інфраструктури» є умовою для безвізу України з ЄС та для макрофінансової допомоги з боку Європи.

Ми хотіли б підкреслити важливість ясного юридичного статусу НАБУ і одночасного забезпечення збереження його незалежності і ефективної роботи. Незалежність і ефективність антикорупційної інфраструктури є ключовими умовами візової лібералізації ЄС і макрофінансової допомоги, – сказав Стано.

Що цьому передувало:

Конституційний суд України розглядав справу про конституційність деяких норм закону про Національне антикорупційне бюро. Як наслідок, прийняли рішення, що частина повноважень президента України стосовно НАБУ не конституційне.

Після цього посли країн "Великої сімки" (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина, Японія) заявили, що Україна має захистити незалежність НБУ та доброчесності таких установ, як НАБУ, САП і ВАКС, щоб не дати корупції підірвати реформи. У Європарламенті заявили, що таке рішення України поставило під загрозу безвіз ЄС і виділення чергового траншу МВФ в 1,5 млрд євро.